A legtöbb üres üdítős- vagy söröspalack a szemétben végzi, jóllehet ezekből jópofa tárgyak és műalkotások is készülhetnek, miközben a feldolgozás a hulladék újrahasznosítására nevelheti a gyerekeket. A rendszert évekkel ezelőtt dolgozta ki egy magyar feltaláló, akinek védett találmányát ma már 30-40 iskolában ismerik.

Tizennégy év fejlesztő-kutató munkájának eredménye a rendszer, amelynek része az alapcsomag és a tervrajzgyűjtemény, valamint maga az oktatási program és a honlap is.

A csomagban találhatók olyan játékok, mint járművek, ékszerek, makettek, modellek, amelyek az üres alumíniumdobozokból készíthetők az óvodai és iskolai technikaórákon, de beilleszthetők modellező szakkörök tevékenységébe is. Ugyanakkor alapul szolgálhatnak egyéni ötletekhez, és recycle művészeti alkotásokhoz is. Az alkotáshoz egy speciális kis fogó szükségeltetik, no meg a fantázia.

A www.alu-go.hu segítségével klubjellegű kapcsolatot alakítottak ki az érdeklődőkkel – tudtuk meg Balázs Gyula tanár-feltalálótól. Balázs Gyula nemzetközi klubban és kapcsolatrendszerben is gondolkodik, és – ahogy mondja – az alkotóknak nem kell ezúttal útlevél sem: Alaszkától Új-Zélandig az internet segítségével mindenki megismerheti munkáikat.

A módszer jól illeszkedik a szelektív hulladékgyűjtéshez és az újrahasznosításhoz. Az alapanyagként szolgáló alumíniumdoboz mindenütt elérhető és ingyen van. A találmány nemcsak kreativitásra sarkallja a gyereket, de ráirányítja a figyelmet egy komoly környezetvédelmi problémára is.

Forrás: MTI