A közoktatási törvény módosításával a nagyobb, összetettebb feladatrendszerű közoktatási intézmény vezetésére főigazgatót, a tagintézmény, az intézményegység irányítására igazgatót, óvodavezetőt nevezhetnek ki – közölte az oktatási tárca a Magyar Nemzet írására reagálva az MTI-vel.

A napilap azt közölte: egy-egy összevont iskolának vagy óvodának akár hat-hét igazgatója is lehet ősztől, hiszen egy új törvénymódosítás lehetőséget ad arra, hogy minden tagintézmény élére igazgatót nevezzenek ki. Hiller István oktatási miniszter ezzel az intézkedéssel próbálja biztosítani az óriásira duzzasztott iskolák működőképességét.

A Magyar Nemzet hozzátette, egy most életbe lépő jogszabály szerint akkor, ha a tagintézmények különböző településeken találhatók, vagy azok száma eléri az ötöt, illetve a jogilag egynek számító iskola összlétszáma legalább 1500, az iskola vagy óvoda élére főigazgatót, míg a tagintézmények vezetésére igazgatókat lehet kinevezni.

A szaktárca közleményében kiemelte, hogy a módosítás a számos feladat-ellátási hellyel rendelkező közoktatási intézmények vezetési szerkezetének optimális kialakításához kíván segítséget nyújtani. Tájékoztatása szerint a főigazgatónak a munkáltatói jog gyakorlója (a helyi önkormányzat) döntése alapján nem lesz kötelező óraszáma, ezt ugyanis a törvénymódosítás automatikusan nem biztosítja. A változás lehetővé teszi, hogy azt az intézményvezetőt, akinek az összetett feladatkörű, magas tanulólétszámú intézmény vezetésével kapcsolatos igazgatási feladatai megnőttek, a munkáltató döntésétől függően mentesíteni lehessen – az ilyen méretű intézményeknél egyébként eddig is csak jelképes számú – heti kötelező óra megtartása alól.

A minisztérium közölte: a cikknek az a része, amely a tagintézmény, intézményegység élére megbízható igazgatóval, óvodavezetővel kapcsolatos, a jogszabály félreértelmezésén alapul. “Szó sincs ugyanis arról, hogy az igazgatónak, óvodavezetőnek nevezett tagintézmény-vezető, intézményegység-vezető óraszáma egy önálló intézmény vezetőjének óraszámával lenne azonos”. A törvény azt mondja ki csupán, hogy az ilyen módon megbízott igazgatóra és az óvodavezetőre a szervezeti és szakmai tekintetben önálló intézményegység vezetőjére vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni – írta a tárca.

Hozzátette, nincs olyan elfogadott jogszabályi rendelkezés sem, amely az igazgatónak vagy óvodavezetőnek nevezett tagintézmény-vezető, intézményegység-vezető vezetői megbízását a jelenleg is hatályos határozatlan idejűről határozottra módosítaná.

Forrás: MTI