A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) szerint a szociális ágazatban dolgozók bérét is rendezni kell, ők ugyanis az elmúlt években összesen több mint 20 százalékos reálkereset-veszteséget szenvedtek el – közölte a szervezet elnöke Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének írt nyílt levelében.

Szűcs Viktória azt írta: a szociális területen dolgozók illetménye évek óta a minimálbér közelében stagnál, a kormány több intézkedése is hátrányosan érintette ezeket a közalkalmazottakat, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) keretében folytatott tárgyalások pedig nem vezettek eredményre. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2008 óta nem volt emelés a közalkalmazotti illetménytáblán, a szociális ágazat dolgozóinak illetménye évek óta a minimálbér és a szakmunkás bérminimum közelében stagnál, 27 éves közalkalmazotti jogviszony után is akár nettó 70 ezer forint körül. A BDDSZ sérelmezi azt is, hogy az egykulcsos adórendszerhez kapcsolódóan bevezetett bérkompenzációs rendszer ellenére csökkent a dolgozók nettó illetménye. 

Emellett először csökkentették, majd megszüntették a kötelező szociális továbbképzés és szakvizsga normatív támogatását, aminek következtében egyes munkáltatók a dolgozókra hárítják a továbbképzés részvételi díjának, illetve útiköltségének finanszírozását. 2012-től pedig eltörölték az ötéves továbbképzési ciklusukat sikeresen befejezők egyhavi illetményének kifizetését – sorolta a szervezet elnöke. “A szociális ágazatban dolgozók összességében eddig sokkal többet veszítettek, mint amit önök kommunikálnak a minimálbér-emelés, a +rezsicsökkentésből+ adódó megtakarítás vagy a szociális üdülési lehetőség terén” – olvasható a miniszternek címzett nyílt levélben. Szűcs Viktória hozzátette: a levélben megfogalmazott problémák megvitatására szolgáló Szociális Ágazati Érdekegyeztető Tanács nem működik, a kormányzati kommunikációban pedig a szociális területen dolgozók bérrendezéséről semmiféle konkrétumot nem hallani.[product id=”344″ sku=””]