Elsősorban Budapesten és a nagyobb városok agglomerációiban kellene több bölcsődei hely – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára.

Soltész Miklós beszélt arról is, hogy jelenleg több mint 37 ezer hely van, de hamarosan átfogó felmérés készül a bölcsődei helyek számáról. Az MTI tudósítóinak beszámolói szerint több településen sikerült megoldani a gyerekek elhelyezésének gondját. Soltész Miklós közölte, az elmúlt három évben hozzávetőleg 3200-zal bővült a bölcsődei helyek száma, összesen 37 400 kisgyerekről gondoskodnak ezekben az intézményekben. Hamarosan átfogó felmérés készül, hogy az Új Széchenyi Terv keretében mely régiókban indokoltak még további építkezések a túlzsúfoltság megszüntetésére – mondta. Az államtitkár szerint elsősorban Budapesten és a nagyobb városok agglomerációiban kellene több bölcsődei hely. 

Kifejtette: a helyhiány és a demográfiai hullámvölgy, illetve a kevesebb gyermek születése közötti látszólagos ellentmondás, részben a hagyományos családi életmód fokozatos átalakulására vezethető vissza. Növekedett ugyanis a fiatal diplomás nők száma – folytatta -, közülük sokan a gyed, a gyes lejárta előtt visszatérnek a munkába. Soltész Miklós azt mondta, többféle módon igyekeznek a családokat segíteni. Megemlítette az elmúlt években átadott 109 új bölcsődét, az új férőhelyeket, valamint a felújításokat, amelyek 2300 bölcsődei helyet érintettek és az elhelyezésre vonatkozó szigorú szabályok enyhítését. Ez utóbbi szerint már megengedett a tényleges helyszámon felül is gyermekek felvétele, mert a tapasztalatok szerint a megbetegedések miatt ez a ráhagyás nem okoz túlzsúfoltságot az adott bölcsődében. A gyermekvállalást segíti az is, hogy jövő évtől az az édesanya is megkaphatja a három évre vonatkozó gyed és gyes utáni pénzösszeget, aki az ellátás lejárta előtt ismét munkába áll és bölcsődei gondoskodásra bízza gyermekét – hívta fel a figyelmet Soltész Miklós. A Fidesz szombaton közölte, hogy a következő évben további száz bölcsődét újítanak fel, háromezer új helyet adnak át, korszerűsítések is lesznek, amelyek 1900 helyet érintenek, 250 új bölcsődei csoportot indítanak el és ötszáz új bölcsődei munkahelyet is teremtenek. A Központi Statisztikai Hivatal honlapján található adatok szerint 2012-ben a bölcsődei helyek száma országosan összesen 36 635, míg a bölcsődébe beírt gyerekek száma 37 017 volt. 

A Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke az MTI-nek az mondta, hogy a bölcsődei helyek egyenetlenül oszlanak el az országban, ezért helyenként előfordulhatnak várólisták. Acsainé Végvári Katalin példaként említette Vecsést, ahol nem tudnak minden gyereket felvenni, mert a szomszédos Ócsa és Maglód kisgyermekei közül is többen itt várólistások, ott ugyanis egyelőre nincs bölcsőde. Hozzátette: az elmúlt évek fejlesztései eredményeként Budapesten megszűnőben van a bölcsődei helyhiány. Acsainé Végvári Katalin közölte, idén a II., a IX. és a XI. kerületben kellett várólistát létrehozni. A fővárosban jelenleg 11 863 bölcsődei hely van, ez a szám lassan, de folyamatosan tovább nő, legutóbb például a Ferencvárosban adtak át egy 40 helyes modern intézményt – tette hozzá. A Vas megyei Táplánszentkereszt lélekszáma folyamatosan gyarapodik, az idén eddig 32 gyerek született a 2700 lakosú községben. A növekedést Perl János (független) polgármester főként a városi szintű helyi szolgáltatások vonzerejének tulajdonítja. Elmondta, jól felszerelt óvoda, iskola működik, és 75 millió forint pályázati pénzből megépült egy 20 helyes bölcsőde is. Ezért a közeli Szombathelyről szívesen költöznek a községbe fiatal házaspárok. Megjegyezte, a bölcsődei normatíva nem elegendő az intézmény finanszírozásához, a ráfordított önkormányzati kiegészítés viszont befektetésnek is tekinthető. A Békés megyei, 5200 lakosú Újkígyóson nemrégen adtak át egy 24 kisgyermek ellátására berendezett új bölcsődét. Szebellédi Zoltán (Fidesz-KDNP-Gazdakör Újk) polgármester tájékoztatása szerint eddig egy öreg épületben tíz gyermeket gondoztak zsúfolt körülmények között, ezen a helyzeten változtatott az Új Széchenyi Terv és az EU támogatásával 80,5 millió forintból megvalósult új intézmény. 

Nincs tolongás a Pest megyei, 12 ezres lélekszámú Pilisen néhány hónapja átadott bölcsőde 48 férőhelyéért – közölte a település alpolgármestere. Mala Ferenc (Fidesz) elmondta, hogy a település egyetlen bölcsődéje nagyrészt uniós forrásból, 377 millió forintból épült meg, és az evangélikus egyház működteti. Egyelőre minden jelentkezőt fel tudnak venni. Mátrai Edit, a bölcsőde vezetője hozzátette: jelenleg lényegében “fél házzal” működnek. Ezért most elhelyezést ajánlva sorra felkeresik az érintett édesanyákat. Nyíregyházán elegendő a bölcsődei hely, az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátását kilenc bölcsödében biztosítja – közölte Parillák Gabriella városházi sajtófőnök az MTI-vel. A megnövekedett igények miatt az elmúlt években az önkormányzat önerőből, pályázati forrásokból fejlesztésekbe kezdett, ennek eredményeként 716 bölcsődei hely várja a kisgyerekeket, ami elegendő. A kedvező képhez hozzájárul, hogy a nyírségi megyeszékhelyen több egyházi és nem állami fenntartású bölcsőde és családi napközi is működik már. Nógrád megye egyetlen önkormányzati fenntartású bölcsődéje Balassagyarmaton működik és az Új Széchenyi Terv keretében 100 millió forintból korszerűsítették. Csach Gábor (Fidesz-KDNP) alpolgármester elmondta: az 56 helyes intézményben jobbak a körülmények, tornaszobát és fedett teraszt is kialakítottak.