A hatósági eljárásokban fokozottan kell figyelni a gyerekekre és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb sérelmet szenvedjenek – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán Kaposváron, ahol a rendőrségen gyermekbarát meghallgatószobát adott át.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra, hogy bő egy év alatt több gyermekbarát módosító csomagot fogadott el az Országgyűlés és minden parlamenti párt elkötelezettséget mutatott arra, hogy gyermekbarát igazságszolgáltatási és intézményi környezetet teremtsenek. “A jogszabályváltozások eredményeként fokozottabb törvényi garanciák vannak arra, hogy ha egy gyermek bűncselekmény áldozatává válik, akkor lehetőleg minél kevesebb sérüléssel élje túl ezt a tragikus válsághelyzetet” – fogalmazott Navracsics Tibor.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kiemelte: ma már minden megyében van egy olyan gyermekbarát meghallgatószoba, ahol emberséges körülmények között hallgathatják meg a gyermeket, ha szükség van a vallomására, akár áldozatként, akár elkövetőként egy bűncselekménnyel kapcsolatban. A több mint másfél éve tartó folyamat eredményeként az ország minden megyéjében van legalább egy ilyen meghallgatószoba a főkapitányságok gondozásában, és van olyan megye, ahol már készül a következő – mondta a miniszter, aki úgy vélekedett: a meghallgatószoba-hálózat kiépítésével fordulóponthoz ért az a program, amely 2011-ben, még a magyar európai uniós elnökség idején indult.

Az akkor elindított gyermekbarát igazságszolgáltatás-kampány egyik legnagyobb eredményeként említette, hogy európai uniós szinten sikerült elfogadni egy olyan jogszabályt, amely a tagországok számára kötelező jelleggel előírta az interneten gyermekekkel szemben elkövethető szexuális bűncselekmények büntetését. Egy folyamatról van szó, amely nemcsak az igazságszolgáltatás, hanem a felderítés területén is új fejezetet nyithat meg – mondta Navracsics Tibor, hozzátéve: “éppen a legsérülékenyebb csoport, a gyermekek számára tudunk emberségesebb bánásmódot biztosítani”. Ebben a környezetben egy gyermek könnyebben feloldódhat, könnyebben beszél arról a traumáról, ami őt érte, több, pontosabb információt tudhatunk meg, arról, hogy mi történt velük – fejtette ki a politikus, megjegyezve, hogy ez a nyomozók, az ügyészség és a bírák számára is fontos.

Hangsúlyozta: “egyre inkább lehet érezni, hogy a gyermekbarát szemlélet teret nyert, a közvélemény is egyre érzékenyebb a gyermekek problémáira”. Piros Attila, Somogy megye rendőrfőkapitánya arról beszélt, hogy az igazságszolgáltatás rendszerében a gyermekbarát igazságszolgáltatás újra teret nyert, és nemcsak azért, mert a szakminiszter elsőre mellé állt, és minden rendőrkapitányságon kialakítanak egy ilyen meghallgató helyiséget, “hanem azért, mert önös érdekünk, hiszen mi is apák, anyák vagyunk”. “Kaposváron (…) átérezhettük annak a kínját, hogy a gyermekeinkkel milyen bűncselekmény történhet” – utalt a 11 éves Szita Bence meggyilkolására a főkapitány.

A dandártábornok hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az eljárás során ne okozzanak még nagyobb traumát egy gyereknek, amikor újra felidézik a szörnyű pillanatokat. Ez a meghallgatószoba azt a célt szolgálja, hogy egy olyan környezetet teremtsenek, amelyben a gyermek feloldódhat. A főkapitány ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy “nem az lesz a mérce, hogy hány gyermeket hallgattak meg ebben a szobában”.

[product id=”346″ sku=””]

Kategória: Hírek