A játék időtlen és végtelen, ugyanakkor történeti koronként olykor hihetetlen gyorsasággal változik. A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Hetedhét Játékévben hatalmas játéktáblává vált. Hét hónapon át a hét tájegységben megújultak a kiállítások, a múzeumi műhelyek és a játéklehetőségek. A hetedhét játéktábla mezőin lépkedve mindig új játékot és új felfedezni valót találhatunk. 


A hetes szám varázslatos erejében bízva és azzal játszva hét játékfajtát állítottak a Hetedhét Játék című kiállítás középpontjába. A szervezők olyan gyermek- és felnőtt játékokat, játékszereket elevenítettek fel, amelyek évszázadokon át társaink voltak, és reméljük, ma is azok lehetnek: piros színű rollereket és ördöglakatokat, ugróiskolákat, hordólovat, szamárhúzót és óriási látófát, babaszalont, meseboltot, és sok-sok piros pöttyös labdát.

Az ugróiskola, a baba, a labda, az építőkocka, a kocsi, a sárkány vagy a meséskönyv mind olyan játékok, játékszerek, amelyek a hagyományos falusi társadalomban ismertek és használatosak voltak, majd megújuló formában, már nem feltétlenül házilag elkészítve végigkísérték a 20. század gyermekeinek és felnőtteinek életét, sőt, egyiknek-másiknak napjainkban a reneszánszát is megélhetjük. A válogatás természetszerűen önkényes, hiszen hétszer, de hetvenhétszer ennyi játék bemutatása sem lenne elég arra, hogy egyetemes és egyéni játékkincsünk végtelen sokszínűségét, gazdagságát fel tudjuk idézni.

A Hetedhét Játékévben a játékosokat elsősorban a programtérkép segíti a tájékozódásban, a játéklehetőségek és a játékszabályok megismerésében. A programtérképet minden belépő megkapja a pénztárnál jegye mellé.

A kocka – minden kor népszerű és megújuló játéka – 2008-ban a Skanzenben a Hetedhét Játékév jelképe.

A „Hetedhét Játékév – A játék reneszánsza a Skanzenben” program a “Reneszánsz Év – 2008” rendezvénysorozat része.

Időszaki kiállítás.
Megtekinthető: 2008. október 31.- 2009. március 29.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Szentendre
Sztaravodai út
http://www.skanzen.hu/
Tel: 26-502-500

Kategória: Játékok