A kormány szeptemberben tárgyalja az egyházi fenntartású közoktatási intézmények kiegészítő támogatásának kiszámításáról szóló rendeletet, amelynek újdonsága, hogy a kiegészítő támogatást intézménytípusonként határozza majd meg.

Az OKM közleményében azt írta: az állami, önkormányzati és az egyházi oktatás belső szerkezete nem azonos, ezért csak az intézménytípusonként kiszámított kiegészítő támogatás lehet megfelelő. Példaként említik, hogy míg például az önkormányzatok – a diáklétszám arányában – több óvodát tartanak fenn, az egyházak több gimnáziumot, a kétféle intézmény fenntartási költsége pedig jelentősen eltér egymástól.

A tárca szerint az intézménytípusonkénti finanszírozás elvében a kormánypárti és ellenzéki oktatáspolitikusok egyetértenek, és elvi egyetértését fejezte ki a vatikáni-magyar vegyes bizottság szentszéki delegációja is. Az Alkotmánybíróság júniusban mondta ki, hogy alkotmányellenes a közoktatási törvény azon rendelkezése, amely a Vatikáni szerződéssel ellentétesen állapította meg az egyházi iskolák normatív finanszírozásának mértékét.

Az Alkotmánybíróság országgyűlési képviselők indítványa nyomán nemzetközi szerződésbe ütközés miatt semmisítette meg a közoktatásról szóló törvény azon részét, amely úgy rendelkezett: a nem állami és nem helyi önkormányzati intézményfenntartó részére megállapított normatív költségvetési hozzájárulások és egyéb támogatások összege nem lehet kevesebb, mint a helyi önkormányzat részére ugyanazon jogcímen megállapított normatív hozzájárulás – írták közleményükben.

Forrás: MTI