A köznevelési államtitkárság szerint a kormány intézkedéseinek köszönhetően a pedagógusok előmeneteli rendszere átláthatóvá, kiszámíthatóvá és egységessé vált, bérük jelentősen nő.

Ezt az Emberi Erőforrások minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi bejelentésére reagálva hétfőn az MTI-vel. A PDSZ az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy sztrájk előkészítéséről döntött, és tárgyalóasztalhoz hívja az emberi erőforrások miniszterét a pedagógus-életpályamodell bevezetésének “égisze alatt folyó (…) óriási felfordulás” miatt. 

Az érdekképviselet hangsúlyozta, választmányuk a “mindenhonnan érkező panaszáradat hatására” határozott a sztrájk előkészítéséről. A PDSZ szerint ugyanis a pedagógusok új típusú munkaidő-számítása minden észérvet figyelmen kívül hagy, továbbá értelmetlen és elviselhetetlen mértékben növeli a munkaterheket. Az államtitkárság hétfői közleményében hangsúlyozta, a PDSZ azután jelentette be az újabb munkabeszüntetésre vonatkozó felhívását a tanárok munkaterheinek növekedése miatt, hogy szeptember 1-jétől 160 ezer pedagógusnak növekszik átlagosan 34 százalékkal, vagyis mintegy 35-80 ezer forinttal a jövedelme. Az Emmi államtitkársága felidézte, hogy a PDSZ nem vett részt abban a több hónapig tartó közös munkában, amelynek eredményeképp a kormányzattal a pedagógus előmeneteli rendszerről tárgyalást folytató reprezentatív képviseletek aláírták a megállapodást. Ezzel szemben többször is munkabeszüntetéssel fenyegetőzött. 

Az államtitkárság azt írta, tárgyalásokra továbbra is mindig készen állva, tudomásul veszik a sztrájkra készülődést, attól függetlenül, hogy hasonló bérnövekedést egyetlen területen sem értek el a korábbi kormányok, és Európa nem egy válságtól sújtott országában csökkenek a bérek a közszférában.[product id=”344″ sku=””]