Mikulást várva a szép, halk hóesés kellő hangulatot biztosít a gyerekeknek és számunkra is. Az öko-Mikulás nemcsak a közös alkotásra nyújt lehetőséget, de a szemléletformálásra is, hiszen alapanyaga, a kéztörlőhenger, a hulladékok újrahasznosításának eklatáns példája, s a többi felhasznált alkotóeleme is újrahasznosított papír, hulladék habgumi, stb. lehet.

kellekek_kicsi.jpg            papirhenger.jpg

Anyagok és eszközök:

Kéztörlőhenger, piros karton, fehér ragasztócsík, vékony de erős hullámkarton, gyűrt fehér szalag (12 cm), piros krepp papír, testszínű papír, csiriz, technokol, tűzőgép, fehér zseníliadrót, alkoholos filctollak, színes habgumimaradékok, olló, ceruza.

A kéztörlőhengert kettévágjuk. A gyári széle lesz a Mikulás talpa, ezt ragasztjuk a gyorsan száradó Technokollal a kb. 5×5 cm-es nagyságúra levágott, előkészített erős hullámkartonhoz.

piros_lap_kicsi.jpg   feher_teto_kicsi.jpg

Ezután csirizzel vagy egyéb olcsóbb ragasztóval a palástot ragasztjuk a henger oldalára. Alul, a Mikulás talpánál érdemes kihagyni kb. fél cm magas csíkot, ide erősítjük a fehér ragasztószalagot, amit alul körben bevagdosunk, és a hullámkartonra simogatjuk.

Mivel az öko-Mikulást mi aszalt gyümölcsökkel, mogyoróval, dióval, stb. töltöttük meg, elég nehéz lett, ezért tartottam szükségesnek, hogy a talprészt külön megerősítsem. Ráadásul a fehér perem egyben a Mikulás palástjának fehér prémszegélyét imitálja.

fej_nelkul_kicsi.jpg

Az arcot a piros alapra ragasztottuk és gyűrt fehér papírszalagból vágtuk ki a szakállt és a bajuszt. A gyűrt papír érdekesebb felületű, de persze lehet vattából, gyapjúból, bármiből, ami a rendelkezésünkre áll. Mi a szakállt cikcakkollóval vágtuk (de volt, akinek jobban tetszett anélkül, ő úgy csinálta). Volt, aki szemöldököt is készített Télapójának.

A henger felső részére tűzőgéppel erősítjük a sapkát, ami piros krepp papírból készül, az ajándéktölcsérekhez hasonló módon. Praktikus, ha ráncolva tűzzük, tehát a henger kerületénél akár 5-8 cm-rel bővebbre szabjuk a krepp papírt, így könnyebb kifordítani a sapkát, és az átfedés biztosítja, hogy nem potyog ki belőle a sok finomság.

Az utolsó művelet az arc elkészítése, ehhez mi alkoholos filctollat használtunk (szemek és arcpír), az orr egy pici kör vagy cseppforma, amit habgumiból vágtunk ki.

A Mikulást tetszésünk szerint töltsük meg mindenféle aprósággal – akár kisebb mandarint is tehetünk bele, hiszen a hengerek átmérője megengedi ezt. A sapka tetejét összefogva zseníliadróttal lezárjuk, ez lesz egyben a sapka fehér bojtja is.

Király-Nagy Éva
kézműves