Jövő év január elsejétől jár az óvodáztatási támogatás a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek után – mondta Deák Istvánné országgyűlési képviselő.

A támogatást a január elseje után beiratkozó gyermekek családja kapja, első alkalommal 20 ezer forintot, utána félévente 10-10 ezer forintot – közölte a kormánypárti politikus az Új tudás program kora gyermekkori fejlesztésre vonatkozó elképzelései kapcsán. Megjegyezte: azt, hogy mely családok számítanak halmozottan hátrányos helyzetűnek, az oktatási törvény határozza meg.

Az igénybevétel szabályairól Deák Istvánné azt mondta: az eltartó szülőnek nyilatkoznia kellarról, hogy iskolai végzettsége nem magasabb nyolc osztálynál, és erről a település jegyzője ad ki igazolást. A támogatás feltétele az is, hogy a gyermeket négyéves kora előtt be kell íratni az óvodába – fűzte hozzá. Utalt arra, hogy 5 éves kortól kötelező az óvoda, de azt szeretnék elérni, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek minél előbb kerüljenek be ezekbe az intézményekbe.

A gyermeküket az óvodába már korábban beírató szülők is jogosultak a félévenkénti 10-10 ezer forintos támogatásra, de az egyszeri 20 ezer forintos támogatástól elesnek. A képviselő azt mondta, meggyőződése szerint ez a szabály nem fogja visszatartani a családokat gyermekeik óvodába járatásától, mivel éppen ezek a családok kapják az ingyenes étkeztetési támogatástis. Ha nem íratják be a gyermeket szeptembertől óvodába, akkor a gyerek nem lesz jogosult ingyenesen étkezésre – vélekedett. Hozzátette: naponta mintegy 500 forint a gyermek háromszori étkezése, ezzel számolva négy hónap alatt mintegy 40 ezer forint természetbeni támogatástól esik el a szülő.

A törvény szerint az önkormányzat dönthet arról, hogy a 20 ezer forintot természetben, vagy pénzben fizeti ki, de a 10 ezer forintos támogatást félévente pénzbeli juttatásként kell biztosítani. A politikus reagált azokra a sajtóhírekre, miszerint azok a szülők, akik szakmunkás-bizonyítványt szereznek, elesnek ettől a támogatástól. Mint elmondta, a gyermek 3 éves, illetve 6 éves korában megállapított szociális helyzete alapján kapja a támogatásokat, tehát nem veszíti el a támogatást a gyerek akkor sem, ha szülője továbbtanult. “Semmiképpen nem előny a tanulatlanság” – fogalmazott.

Kitért arra, hogy a kora gyermekkori fejlesztéshez kapcsolódóan a következő években 300 fővel bővítik a védőnői hálózatot, és a magas színvonalú szakmai munkát végző védőnők számára szakmai díj alapítását tervezik. Ehhez évi 350 millió forint többletforrás van – tette hozzá.

Az Új tudás program egyik legfontosabb célja, hogy minden gyermek egyenlő eséllyel kezdhesse meg az iskolát; a program megvalósítására ötvenmilliárd forintot fordítanak a következő években.

Forrás: MTI