Kezdődik a parlagfűszezon. Mivel a növény igen sok ember (és köztük gyerekek) életét keseríti meg, érdemes már az oviban megtanítani a gyerekeknek, hogy miért ártalmas a parlagfű és mit kell tenni vele. Arra viszont ügyelni kell, hogy a gyerekek ne érintkezzenek parlagfűvel, mert az kiválthatja a lappangó allergiát. A környezeti nevelés keretében azonban megismerkedhetnek a gyommal.

parlagfu4.jpgMit kell tudni róla?
A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) kétszikű, 20–140 cm magas, terebélyes, ágas egyéves gyom. Központi egyenes, tompa négy élű szárral rendelkezik, amelynek sűrű oldalhajtásai vannak. A talajhoz közeli néhány cm-es részen 2-3 elágazása is lehetséges. Magassága változatos, a kifejlett növény zárt és magas növénykultúrában, kukorica- vagy napraforgótáblákban a 150 cm magasságot is elérheti. Levelei 1 vagy 2-szeresen szárnyasan szeldeltek, kétoldalt sűrűn szőrözöttek. A szőrök a levél fonákján hosszabbak. A levél színe sötétzöld, fonákja szürkészöld. A sárga színű 4–5 mm-es porzós fészkek a legfelső hajtások végén, rövid kocsányon ülnek. A fészkek 10-15 virágot tartalmaznak. Virágpora súlyos allergiát okoz. A termős virágok a porzósok alatti legközelebbi levél hónaljában találhatóak. Termése 2–4 mm hosszú, szürke, szív alakú. Egy fogazott burok takarja a termő részt, amely az érés után a terméssel együtt lehullik. A virágok aránya a növényzet sűrűsége szerint változik. Ritka állományban inkább a termős, sűrű állományban a porzós virágok dominálnak. Igénytelen. Nagy növekedési, szaporodási erélye révén könnyen felülkerekedik más növényeken.

parlagfu1.jpg

Mint mond az ÁNTSZ?
Indul a parlagfűpollen-szezon, két héten belül az ország egész területén megkezdődik a virágzás – hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint idén július elején jelentek meg először a csapdákban a parlagfű pollenszemei. A száraz, meleg júliusi időjárás következtében a hónap végére a parlagfűpollen koncentrációja szórványosan, egy-egy napon elérte a tüneteket okozó szintet is. Az időjárás-előrejelzés alapján augusztus elején hasonlóan meleg, száraz idő várható, így augusztus közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében várható – írta az ÁNTSZ. A sok allergiás betegre tekintettel az ÁNTSZ a parlagfűszezonban kiemelt figyelmet fordít arra, hogy folyamatosan tájékoztassa a lakosságot az aktuális parlagfűhelyzetről. Ennek érdekében idén is naponta frissítik a honlapjukat (oki.antsz.hu) több város – köztük Budapest, Miskolc, Pécs, Zalaegerszeg, Szeged – aktuális pollenadataival. Augusztus elején pedig ismét elindítják a parlagfűpollen-riasztási rendszert is: szerdánként teljes országos parlagfűjelentést tesznek közzé. A tisztiorvos hivatalos Facebook-oldalán (www.facebook.com/tisztiorvos) az aktuális parlagfűhelyzetről szóló jelentéseiket is rendszeresen közzéteszik majd. “A parlagfűpollen-szezon alakulásában az időjárás meghatározó” – írta az ÁNTSZ. Mint kifejtették: májusban a parlagfű növekedéséhez csapadékra van szükség, a virágzás időszakában viszont a hosszú, esős időszak kimoshatja a levegőből a pollenszemeket, átmenetileg csökkentve a pollenterhelést. A pollenszórás az eső után viszont ismét felerősödik. A tartós szárazság magas hőmérséklettel együtt azonban a növényzet kiszáradásához és a pollenterhelés csökkenéséhez vezet. Mint írták, a tavalyi nyár az előző évinél is szárazabb és melegebb volt, ami az előző két évhez képest erősen csökkentette a parlagfűpollen-terhelést. Idén a május és a június is hidegebb és esősebb, a július azonban jelentősen szárazabb és melegebb volt, mint 2012-ben. A szezon most a tavalyinál kissé előrébb tart, de ha az idén is aszályos, meleg lesz a nyár hátralévő része, akkor az előző évhez hasonló, alacsonyabb pollenterhelés várható – fejtették ki.

Küzdelem a pralagfű ellen
A terjedés hatékony megakadályozásához fontos a parlagfű felismerése. A parlagfüvet gyakorta összetévesztik a fekete vagy fehér ürömmel. A parlagfű jelenleg a küzdelmek ellenére, szinte akadálytalanul terjed. A talajban évtizedekig csíraképes mag nagy számban képes várakozni a csírázásra, ami nagyon megnehezíti a hatásos védekezést. Ez az oka annak, hogy ahol az irtás befejeződik, a parlagfű hamarosan ismét elfoglalja a megtisztított területet. A parlagfű okozta problémák ellen szervezett fellépés szükséges. Magyarországon elsősorban parlagfűirtó kampányokkal és széles körű társadalmi felvilágosítással próbálnak a parlagfű ellen küzdeni. Ez az egyetlen olyan allergiát okozó növény Magyarországon, melynek irtásának elmulasztását komoly pénzbüntetéssel szankcionálja a magyar állam. 

parlagfu3.jpgMegelőzés 
A parlagfű a jól beállt gyepekbe nem hatol be. Fontos lenne a régi legelők, kaszálók fenntartása, beszántásuk kerülése. Erdőkbe sem hatol be, ezért hosszú távon jó megelőzés a parlagterületek erdősítése. Ha a parlagfüves területet magára hagyják, az őshonos növények ismét elfoglalják a helyüket, és kb. 3-4 év alatt „kipusztítják”, ezért is fontos lehet a legelők, kaszálók megtartása és fejlesztése azokon a területeken, ahol már nem érdemes haszonnövényeket termeszteni. 

Irtása
A parlagfű irtását folyamatosan kell végezni. A növényt virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. 
Gyomlálás: A parlagfű irtását ne bízzuk gyerekekre, mert az erős pollenkoncentráció a levegőben kiválthatja a lappangó allergiát. Kerülni kell a növény közvetlen érintését, mert az is allergiás reakciót válthat ki. A kézi irtást kesztyűben kell végezni. 
Kaszálás: A környezetet és a költségeket is leginkább kímélő eljárás. A fiatal növényeket tömeges megjelenésük után, minél előbb tanácsos kaszálni. A talajszinten a gyökérnyaki résznél kell a növény szárát elvágni. Ez a legbiztosabb módszer, mivel a növények nem tudnak újrahajtani. Ha ezzel elkéstünk, az egyszeri kaszálás már nem eredményezi a parlagfű kiirtását, mert a növény alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből 3-4 oldalhajtást nevel, és pár hét múlva újra virágba borul. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Ha a háromszori kaszálás nem valósítható meg, úgy az egyszeri kaszálás a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb. 
Vegyszeres gyomirtás: A parlagfű terjedése gyomirtó szerek használata nélkül nem állítható meg. Vegyszeres kezeléseket azonban csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket és főként gyermekeket semmilyen módon nem veszélyeztet. Az irtás a korai növekedési fázisban a hatleveles állapotig hatásos. 
Életlehetőségeinek csökkentése: Mivel a parlagfű zárt növénytakaró mellett nem fejlődik, kiszorítható jól fejlődő növényzet telepítésével, fűmagvetéssel, gyep telepítésével. A dús vegetáció mellett a parlagfű ki fog szorulni.