Sérülhetnek a gyermekek alkotmányban garantált jogai, mert kevés a szakember, nem jut mindenki egyenlő eséllyel a gyermekjóléti alapellátásokhoz – állapította meg az ombudsman.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és általános helyettese 2006-ban hivatalból indított vizsgálatot annak feltárására, miként tesznek eleget a települési önkormányzatok a gyermekjóléti alapellátások kötelezettségeinek, amelyeket a gyermekvédelmi törvény ír elő.

Megállapításuk szerint a kisebb településeken heti néhány órában jelenlévő családgondozók, illetve az önálló családgondozóval működő gyermekjóléti szolgálatok nem tudják maradéktalanul ellátni feladataikat, többnyire a krízishelyzeteket sem képesek kezelni. Kevés a szakember, nem elérhetők a gyermekjóléti központok speciális szolgáltatásai. Az önkormányzatok szabadon dönthetnek a kötelezettségek teljesítésének módjáról, ezért lehetőségük van arra, hogy azoknak csak formálisan tegyenek eleget.

Az összegzés szerint helyettes szülők, illetve átmeneti otthonok hiányában nem megoldott a gyermekek átmeneti gondozása sem. Az ombudsman azt javasolta a kormánynak, hogy a szociális tárca segítségével tekintse át a gyermekvédelmi alapellátások rendszerét, finanszírozásának szabályozását.

A Magyar Orvosi Kamara elnökét felkérte arra, hogy az orvosok továbbképzése során fordítsanak kiemelt figyelmet a gyermekvédelmi jelzőrendszer működtetésével kapcsolatos kötelezettségre. Az oktatási és kulturális minisztert pedig arra kérte, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a gyermekvédelmi alapismeretek bekerüljenek a pedagógusképzés, illetve -továbbképzés tananyagába.

Forrás: MTI