Régi szokás, hogy újesztendő környékén a süteményekbe apró szerencsepénzeket sütöttek bele. Ezt az óvodában nem praktikus talán erőltetni, hiszen nem tudjuk az ÁNTSZ szigorú előírásaival összeegyeztetni, de mégis, hogy el ne hagyjon minket a jószerencse, készítsünk szerencsepénzt!

A szerencse sok formában képezhető le: négylevelű lóhere, malacka, lyukas kétfilléres és kéményseprő
a legismertebb szimbólumai.

     200_schwein_klee.jpg        gluecksbringer1.jpg


A mi szerencsepénzünk domborítással készül, jóval nagyobb, mint a süteménybe süthető társai, és akár magányosan, akár felfűzve is használhatjuk.

Szükséges anyagok és eszközök:
Alumínium zárófóliák (pl. joghurtos dobozról), karton, sablonok, polifoam-alátétek, Pálma ragasztó, ceruza vagy kifogyott toll, olló, cérna.

Minden gyerek 1 vagy 2 db alumínium zárófóliát hoz otthonról, amire a domborítást elkészítjük. Sablon segítségével, vagy ha tudják, anélkül a fólia hátuljára rárajzolják a szerencse-szimbólumot. Mivel a hátoldalon dolgozunk, vigyázni 
kell, ha betűt (monogrammot) vagy évszámot szeretnének az éremre a gyerekek!
 
Amikor a domborítást végezzük, mindenképpen használjunk valamilyen puha alátétet, ami lehet – ideális esetben – polifoam szivacs, de akár egy többrétegű újság i;, fontos, hogy rugalmasan puha legyen. A túl puha felület berogy a nyomástól, így kifejezetten árt a fémlapnak, hiszen felgyűri és a nyomás helyén nagyon behorpasztja azt.

A domborítás eszköze nem túl hegyes ceruza, esetleg kifogyott toll (remek a kontúrozáshoz), a nagyobb felületek domborításához egy törött hegyű ceruza a legkiválóbb. Biztosítsunk több alumínium tetőt a csoportnak, mert előre garantálható, hogy az anyaggal való ismerkedés során beszakad, kilyukad néhány zárófólia. Hadd próbálkozzanak nyugodtan a csoport tagjai, hiszen a fémtető gyakorlatilag ingyen van: a joghurtos, tejfölös, kefires dobozokról 
könnyedén sokat össze tudunk gyűjteni.

image_00044.jpg

Ha elkészültek a gyerekek mindkét oldal megmunkálásával, jöhet a ragasztás!
Sablon alapján a gyerekek kartonlapból kivágják a szerencsepénz középső részét, ami a két fémes oldalt rögzíti, illetve tartást ad neki.

Mivel fémet kell kartonlaphoz erősítenünk, tapasztalatom szerint a Pálma ragasztó a legjobb. Ennek tulajdonsága, hogy mindkét felület bekenése után teljesen meg kell száradnia a ragasztónak, csak utána illesszük össze, akkor nagyon erős kötést biztosít. Ugyanezt a ragasztót használom parafa, illetve bőr ragasztásához is.

Ha több pénzt készített valaki, felfűzhetjük füzérként. A cérnát érdemes a fémlap és a karton közé előre beilleszteni és úgy összenyomni a megszáradt ragasztós felületeket.