A színes fanyélbe rögzített tompa hegyű fémtűt, vagyis a barkácsárt gumialátéten ajánlott használni. A gyermekek a papíron előrajzolt formát az alátétre helyezik, és sűrű egymás mellé szurkálással körbejárják a vonalat. Majd a lyukakat az ár segítségével egymásba húzzák, így a szúrás egy összefüggő vonalat alkot. Ezáltal kiemelhető a kívánt rajzdarab. 
A technika előnye, hogy játékosan tanítja a vonalon való haladást, fejleszti a vizuo-motoros koordinációt, valamint nagyon jó előtanulmány az ollóval való vonalkövetés elsajátításához. A papíron maradt cakkos szélű formalyukakat tovább lehet rajzolni, képalakításhoz használni.
szurkalas1.jpg
A fent leírt technika művészibb kivitelezése a csipkeszurkálás. Eszközei:
– 5 mm vastag moos gumi alátét,
– ceruza jellegű szúróeszköz.

A gyönyörű minták készítését fémsablonok segítik, amelyeket egy papírlapra illesztünk, majd mindkettőt együtt tesszük a gumi alátétre. Minden előmélyített lyukba sorba szúrunk egyet, míg az egész mintát, vagy annak egy-egy részét kiszurkáljuk.

Lehet a barkácsárral mást is játszani! Az üres papírra nem ceruzával, hanem a lyukakkal rajzolunk, így az egymás mellé sorakoztatott pontok adják a rajz vonalát. Így alakul a titokrajz, amely elkészülte után lesz igazán látható és színezéssel tovább díszíthető.
szurkalas2.jpg