Új, kimondottan kisgyerekeknek és fiataloknak szánt programokkal gazdagodott a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum ajánlata – tudatta Szalay Lilla, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága közművelődési osztályvezetője.

Mint arról beszámolt, a Somogy természeti értékeit bemutató kiállításhoz kapcsolódóan egy óvodapedagógus zenés-bábos előadásokat tart, amely az állat- és növényvilág megismertetése mellett játékos formában a környezetvédelem fontosságára is felhívja a kicsit figyelmet. Egy másik programhoz, a kora középkor és a reneszánsz világával való megismertetéshez a kisiskolásoktól a középiskolás korosztályig, a fiatalok egy szélesebb csoportját szeretnék megnyerni – tette hozzá az osztályvezető, megjegyezve: ehhez jó partnerre találtak a már országszerte is jól ismert kaposvári Fekete Hollók Lovagrendben, akik korábban a nagysikerű Tatár kiállításon tartottak bemutató foglalkozásokat.

A mintegy egy órás foglalkozáson a koraközépkor és a reneszánsz korának fegyvereiről, páncéljairól, harci módszerekről kaphatnak ízelítőt a részvevők, oly módon, hogy maguk is fel- és kipróbálhatnak viseleteket, fegyvereket – magyarázta Szalay Lilla. A foglalkozások célja, hogy ne csak tankönyvekből ismerjék meg a gyerekek a természetet, a történelmet – hangsúlyozta az osztályvezető, hozzátéve: emellett a diákok megismerkedhetnek a múzeummal és a muzeológusok munkájával is.

Szalay Lilla elmondta továbbá, hogy a kaposvári megyei múzeum is kapcsolódott a Reneszánsz Év 2008 keretében meghirdetett Reneszánsz túrák elnevezésű programhoz, amelynek keretében mintegy 30 csoport jelentkezett be hozzájuk az ország különböző településeiről. Október végéig hetente két-három csoportot fogadnak.

Forrás: MTI