Bár még javában tart a vakáció, azt már tudni lehet, hogy a 2008/9-es tanév szeptember 1-jén, hétfőn kezdődik és 2009. június 15-ig tart.

A lap ismertetése szerint a tanítási napok száma 181. Ez alól csak a középiskolát és szakiskolát végzők kivételek, nekik 2009. április 30-án fejeződik be a tanítás. Az első félév 2009. január 16-ig tart, az iskolák a féléves értesítőt január 23-ig adják ki. Az őszi szünet október 27-től október 31-ig tart, a tanítás azonban október 22-től november 3-ig szünetel majd. A téli szünetben december 20-tól január 5-ig nem lesz tanítás. A tavaszi szünet 2009. április 9-14-ig tart.

A Népszava emlékeztet arra, hogy több ponton megváltozott közoktatási törvény. A változás céljául – az Új Tudás Műveltség Mindenkinek Program keretében – az esélyegyenlőség előremozdítását jelölték meg, vagyis, hogy az iskola ne növelje a társadalmi különbségeket, hanem a nehéz helyzetben lévőknek is megadja a felemelkedés lehetőségét. Fontos elemnek nevezi a minisztérium többek között, hogy a Nemzeti Alaptanterv a jövőben kötelező rendelkezéseket állapíthat meg a helyi tanterv elkészítéséhez, a többcélú közoktatási intézményben az egységes szervezeti és működési szabályzat és pedagógiai program mellet egységes házirendet és intézményi minőségirányítási programot kell készíteni.

Kibővültek a szülői jogok és kötelességek is. A közérdek érvényesítésére kötelező lesz megjelenni a nevelési tanácsadáson és az iskolapszichológusi ellátáson. A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szülei, amennyiben gyermeküket még 5 éves koruk előtt beíratják és rendszeresen járatják is óvodába, óvodáztatási támogatást kaphatnak.

Forrás: MTI