Sokféle vidám tárgyat készíthetünk tojástartókból úgy, hogy ezt az óvodások is örömmel és könnyen kivitelezni tudják.

Tojástartó minden háztartásban található és a kukába kerülne. Kérjük meg a gyerekeket, hogy vigyenek párat erre a foglalkozásra.

Szükséges anyagok, eszközök: tojástartó minden mennyiségben és minden formában: 10 db-os, 15 db-os, 30 db-os színes, színtelen, bármilyen, festékek: vízfesték vagy akrilfesték, ecsetek, olló, föld, fűmag, zsenília drót, hurkapálca, bogyók

Kivitelezés: A különböző tárgyak kivitelezésében közös, hogy mindegyikhez festeni kell a tojástartót és a festés után meg kell várni míg megszárad. Akár vízfestékkel akár akrilfestékkel festjük, száradnia kell, így célszerű 2 külön foglalkozás keretében kivitelezni ezeket a tárgyakat. Amikor növénynevelésre használjuk, akkor oda kell figyelni a locsolásra. Első alkalommal több víz kell, mert a tojástartó anyaga is megszívja magát, de a következő locsoláskor kevesebbel átnedvesedik. Bízzuk a gyerekekre a nedvesség ellenőrzését és a locsolást is. Ezeket a növényes tojástartókat tegyük tálcára és világos helyre (ablakpárkányra).

Virágok: Szép színes csokor készíthető tojástartóból. A virágokat nagyon egyszerű elkészíteni: befestjük vízfestékkel vagy akrilfestékkel a tojástartót, kivágjuk az elemeket és egy kicsit bevágjuk, hogy a virág szirmait lehessen kihajtani és egy hurkapálcára tűzzük. Lehet dekorálni vagy variálni különféle bogyókkal, termésekkel. Mindenképpen 2 foglalkozás keretében lehet kivitelezni. Először befestjük, (könnyebb, ha még az egész tojástartót festik le) majd a következő foglalkozáson kivágjuk és pálcára tűzzük, mivel a vízfestékkel való festéskor átázik és csak szárazon lehet kivágni, vagy akrilfestékkel festve meg kell várni míg megszárad a festék. A virágokból girland is készíthető. A kifestett, formára vágott színes virágokat fűzzük egy zsinórra. A virágok közt hagyjunk kb. 10 cm-es réseket. A virágok közé fűzhetünk gyöngyöket is. Ha elkészült akasszuk az ablak elé.

Százlábú: A százlábúhoz 30 db-os tojástartóra lesz szükségük. Egész sorokat kell kivágni és az alsó felét kell zöldre festeni, mert fordítva lesz belőle a százlábú. A sor első elemét, lehet más színűre festeni, hogy a feje eltérő színű legyen a testétől. A fejére lehet ragasztani szemet, szájat, vagy rajzolni. A csápja lehet zsenília drótból vagy vékony ágacskából. Úgy is készíthető százlábú, hogy a tojástartóból kivágott sorba, amelyet kívülről zöldre festettünk földet teszünk, fűmagot szórunk és világos helyre téve egy hét alatt a százlábú olyan tüskés lesz, mint egy igazi százlábú. Ebben az esetben a százlábú fejét (egy fordított elem a tojástartóból) külön rá kell rögzíteni, ami tűzőgéppel megoldható, vagy ragasztópisztollyal lehet ráragasztani.  Ezt is ugyanúgy kell dekorálni szemmel, szájjal, csáppal, mint a fűmag nélküli társát. A fejet mindenképpen rögzítsük mielőtt megtöltjük  földdel. Tegyük egy tálcára, világos helyre. Óvatosan locsoljuk! Tapogassuk meg a földet, legyen mindig nedves, de ne áztassuk el.

Gomba: A gombához két elemre lesz szükség, egyikből készül a lába a másikból a kalapja. Csak a kalapját kell festeni pirosra, és ha megszáradt fehér pöttyökkel dekorálni. A lábat a 10 db-os tojástartó középső magas eleméből lehet kivágni. Az elemek összeragasztásához ragasztópisztolyra lesz szükség, így szükségeltetik az óvónők segítsége is.

[product id=”348″ sku=””]