Mind a nyelvben, mind a zenében fontos szerepe van a hangsúlynak. Az alábbi játékokkal a hangsúlyérzéket fejleszthetjük.

A hangsúlyérzéket fejlesztő játékok

Labdázás

A hangsúlyérzéket fejleszthetjük közös labdázással is. Händel Tűzijáték-szvit című zeneművének menüett tételeire nagyon jó labdázni. Természetesen más zenét is lehet választani. A játék lényege, hogy a gyerekek körbeállnak, az óvónõ a zene lüktetésének megfelelően mindig hangsúlyra dobja a labdát egy gyereknek, aki a következő hangsúlyos helyen visszadobja a labdát az óvónőnek. Akinél éppen nincs labda, tapsolhat a hangsúlyos helyeken. Nemcsak zeneműre, hanem dalok éneklése közben is lehet játszani.

 

Tavasz–nyár–ősz–tél-játék

A gyerekek mondják sorrendben egyenként az évszakokat. Akire a tavasz jut, az hangosabban mondja, a többiek halkan. Lehet variálni a játékot, a tavasz mellett az ősz is legyen hangos. A gyerekek nem is sejtik, hogy játékos módon a különbözõ ütemfajtákat gyakorolják. A legnehezebb feladat, a hármas ütemezés gyakorlása. Egy hangos mondást két halk kövessen, utána megint hangosnak kell következnie:

tavasz – nyár – ősz – tél – tavasz – nyár – ősz – tél …

Nehezíthetjük a feladatot, ha játék közben egyenletesen mérőzünk is, így a gyerekeknek a tempót is be kell tartaniuk. Az évszakok felsorolása helyett hangzó jeleket is használhatunk, például:

taps – koppantás – csettintés – cuppantás..

(Forrás: Óvónők kincsestára)

[product id=”348″]