Közös alkotás lehet a csoportszobába a környezetvédő karácsonyfa, amit textilből vagy papírból készíthetünk el közösen a gyerekekkel.

Szükséges anyagok és eszközök:

  • zöld papírok és/vagy textíliák
  • 3-4 ív karton
  • ragasztók
  • dobozkák
  • hengerek
  • díszcsomagolók
  • szegélydísz
  • cérna
  • fonalak

 A munka menete

A csoportszoba falára kerül a szimbolikus fenyőforma, aminek alapját kartonból vágjuk ki, és különböző zöld árnyalatú anyagokkal borítjuk be. A beborítás lehet teljesen esetleges, de lehet benne némi tematikusság, például a sötétebb árnyalatú anyagokat az osztások alsóbb részeihez ragasztjuk. Ezáltal, messzebbről nézve, mintha valamiféle térszerűséget adnánk a fának.

A szegélydíszeket is elkészíthetjük akár saját kezűleg: hajtogatással papírcsíkokkal dolgozva csillogó-villogó díszítést tehetünk fel, készíthetünk füzért egymásba kacsolt papírkörökből, nagyon színesen vagy akár visszafogott színvilággal, de persze vásárolhatunk is 3-4 m dekoratív szegélydíszt, mutatós papírcsipkét…

Ha sikerül nagyobb méretű textilhez jutnunk, akkor egy darabból szabhatjuk, ragaszthatjuk az egész fenyőfát. Ennek magasabb lehet a költsége, de előnye, hogy több éven keresztül is felhasználhatjuk,díszíthetjük a gyerekekkel, ezzel is példát mutatva a fogyasztói szemlélet mindent elsöprő áradatával szemben. Erre a fára akasztjuk, tűzzük a díszítéseket, amelyeket szintén a gyerekekkel együtt készítünk. Lehet úgy, hogy minden csoporttag becsomagol szép papírba egy pici dobozt (erre kiváló lehet gyufásdoboz külső része, de akár az óvoda konyháján használt citrompótlós dobozkák is), hajtogat egy origami csillagot, készít egy játék szaloncukrot… ezeket helyezzük el a fán, így szépül, gyarapodik a közös fánk.

Megoldhatjuk adventi kalendáriumként is a közös munkálkodást. Beborítunk 24 papírtölcsért, be is számozzuk, vagy vécépapír-hengerből készítünk 24 óriási szaloncukrot vagy 24 égő gyertyát, vagy összeöltögetünk/összeragasztunk 24 kiscsizmát– szinte kimeríthetetlenül sokféle adventi ötletünk lehet. Tehetünk a „napokba” kis karácsonyi, téli versikéket, meséket, szotyolát és tökmagot, dióbelet, mogyorót, dicséreteket a csoportról, közös élmények leírásait…

adventskalender

Az alkotások jellegüknél fogva más-más módon kerülhetnek felerősítésre, van, amit kötözünk, van, amit ragaszthatunk a fenyőfára, a csoportszoba lehetőségei, illetve a választott tárgyak jellege dönti el, melyik megoldáshoz folyamodjunk.

(Forrás: Óvónők kincsestára)

[product id=”17232″]