Bár a téli hónapokban kevesebb időt töltünk a szabadban, benn a szobában is sokféleképpen figyelhetjük meg környezetünket, a növényeket.

Ha az óvodában kísérletezős, felfedezős programot szerveznek az óvónők, kezdjék azzal, hogy összegyűjtik a szükséges anyagokat, eszközöket, megmutatják a kísérlet beállításának folyamatát, de nem mondják el az eredményt, még akkor sem, ha az csak pár nap vagy egy hét múlva jelentkezik. Ez arra fogja a gyerekeket inspirálni, hogy nap mint nap megnézzék, történt-e valami. Ha pedig változás lép fel, egymásnak el fogják mesélni amit, látnak és fejtegetni fogják, hogy mi is történt. Az óvónők a gyerekek felfedezését alátámaszthatják képes könyvekkel, internetes képforrásokkal. Ezek a felfedezés beazonosítását, alátámasztását szolgálják. Segítenek a kísérlet kiértékelésében. “ Óvó néni, ebben a könyvben ugyanaz van amit mi is felfedeztünk :)!”

A következtetéseket ne mondják el a gyerekeknek, engedjék, hogy találgassanak.

Virághagyma vízben hajtatva

Szükséges anyagok, eszközök: Fél literes műanyag palack, preparált jácint vagy tulipán hagyma ( amely hideg hatást kapott), lehet ilyet vásárolni a gazdaboltokban. Vöröshagyma a zöldségestől.

Időpont: január, február

Mit tanulnak: Télen, virághagymát virágoztatni, zöldhagymát termelni az ablakpárkányon.

Kivitelezés: A műanyag palackot vágják kettőbe a felső egynegyedénél. Töltsék meg a palackot vízzel. A palack száját lefelé fordítva helyezzék vissza a levágott felső részt az alsóra. Helyezzék a virághagymát az így nyert hagymahajtató edényre. A hagyma alja érjen a vízbe. Hamarosan a gyökerek elkezdenek nőni és egyre jobban benyúlnak a vízbe. A tulipán és a jácint kivirágzik, a vöröshagyma zöld szárakat nevel, ehető zöldhagymát.

Elvirágzás után, a virághagymát ki kell ültetni, hogy regenerálódjanak. A zöldhagyma fogyasztható.

 

jacint hajtatasa1

Következtetések :

– a gyökerek a víz hatására elkezdenek nőni és elindítják a nedvkeringést a hagymában, ez által a hagyma életre kel
– a hagymában már benne van a kifejlett virágkezdemény, vagy szárkezdemény
– a hagyma egy raktározó szerv, nagy tápanyag tartalékokkal rendelkezik. A benne lévő erő elegendő ahhoz, hogy a virág kifejlődjön külső tápanyag adagolás nélkül.

(Forrás: Óvónők kincsestára)

[product id=”17702 “]