A nyár egyik fontos feladata főként a nagymamák számára a befőzés. A következőkben olyan képet készítünk a gyerekekkel, amelyen befőzött lekvárok sorakoznak a kamra polcán.

Régi és vágyott nagyikat idéz ez a kép, a polcon díszcsík vagy csipke és az üvegekben a finom, házi készítésű lekvárok pompáznak. E kép remek ajándék lehet a nagymamák számára.

Motiváció felkeltése:
Csoportunkkal praktikus ezt a képet akkor készíteni, mikor már átbeszéltük, feldolgoztuk a nyár gyümölcseit. Mivel édes, a gyerekek általában ismerik és szeretik a lekvárféléket. Érdemes néhány érdekes „műhelytitkot” is megosztani velük: hogy készítették régen a lekvárokat (ugyanolyan kalákamunka volt, mint a kukoricahántás vagy akár a házépítés), nem tettek hozzá külön cukrot, hanem minél érettebb állapotban dolgozták fel a gyümölcsöt, hogy gyümölcscukor-tartalma a lehető legmagasabb legyen. Folyamatosan kellett kevergetni, és amikor már látszott a főzőedény/üst alja, akkor érte el a kellő sűrűséget. A tárolás hónapjai alatt még tovább ért a lekvár, sűrűsödött. A lekvárok tárolására külön edénytípus fejlődött ki a népi tapasztalat alapján: a lekvárosszilke. A jellegzetességei: széles száj, hiszen a sűrűre főzött, pépszerű anyagot így lehetett könnyen belemerni, majd kivenni, kikanalazni az edényből.

Szükséges anyagok, eszközök:
• olló
• képanyag (képek gyümölcsökről)
• maradék papírok
• hullámkarton
• színes papírok
• papírcsipke
• ragasztó

Az elkészítés menete:
Papírból üveg- vagy szilkeformát vágunk, amit sablonként adhatunk a csoportnak. Hogy megkönnyítsük a ragasztást, egy ugyanolyan, de pár milliméterrel kisebb formát is előkészítünk, erre ragaszthatják a gyerekek magát a lekvárt. Aki türelmetlenebb, kevésbé szeret bíbelődni a kicsi vágásokkal, azoknak adhatunk a lekvár színével körülbelül egyező egyszínű papírt, amire csak ide-oda ragaszt pár gyümölcsöt. lekvaros uvegek rajzA kézműves hajlandóságú gyerekek akár többféle lekvárt is befőzhetnek: a mintán például háromfélét láthatunk (két tiszta, egynemű lekvárt és egy vegyest). Amikor tele a lekvárosszilke vagy -üveg, le kell fedni. A tetejéhez sablont készítünk, nagyon dekoratív, ha valamilyen apró mintás papírt vagy akár textilt használunk ehhez. A kész üvegeket nagyobb, téglalap alakú kartonra vagy hullámpapírra ragasztjuk úgy, hogy az üvegek alatt maradjon hely a papírcsipkének is. Érdemes vonalzó mellett ceruzával meghúzni egy vonalat, amihez a papírcsipkét igazítjuk. Az alapkartont bekeretezzük, végül akasztót készítünk rá.

(Forrás: Óvónők kincsestára)

[product id=”348″]