Az ősz valóban terített asztalt kínál nekünk, csak össze kell gyűjtenünk, amire szükségünk lesz az év folyamán.

A kiskertünkből leszedjük a gyógynövényeket, zsályát, mentát, kakukkfüvet, rozmaringot, citromfüvet. Felfüggesztve, megszárítjuk, és összemorzsolva üvegekben tároljuk.

Ezekből teát főzünk, nem gyógyítás céljából, hanem azért, hogy a gyerekek megismerjék az ízeket. A betakarítást almaszedéssel, dióveréssel, szőlőszürettel folytatjuk.

Dióverés
Családokhoz megyünk minden évben diót verni. Ez a munka jellegű tevékenység nagyon kedvelt a gyerekek körében. Egy hosszú póznával ütögeti meg a gazda a fát, és a gyerekek a levelek alól szedik össze a termést. Szívesen segítenek abban is, hogy szétterítsék a diót, hogy jól ki tudjon száradni. A munka ezzel nem ér véget, mert amikor kiszárad a termés, akkor egy ládányit mi is kapunk belőle, akkor kezdődik a törés. Megbeszéljük, hogy a dió miért egészséges, mindennap kell egy pár szemet enni belőle. Készítünk mézes diót, amit a kamra polcán tárolunk karácsonyig.

Szőlőszüret
Az óvodai környezetben és a családoknál is van lehetőségük a gyerekeknek, hogy a szüretet mint társas munkát megtapasztalják. A szőlő tartósításáról is beszélünk, illetve mi is tartósítjuk. A szép, egészséges fürtöket felkötjük cérnára, és jól szellőző kamrába tesszük, míg mazsola lesz belőle. Télen kóstoljuk meg.

Az Egészségnevelés az óvodában az őszi időszakban című cikk a természet kincseinek felhasználási módjai mellett részletesen ír a mozgásfejlődésről, az egészségmegőrzésről és a környezetvédelemről. A cikk egészében olvasható az Óvónők kincsestára 73. kötetében.

Amennyiben még nem előfizetője a kiadványnak, itt megrendelheti:

[product id=”348″]