A gyermekek ritmusérzékét  sokféle eszköz felhasználásával fejleszthetjük.

Hétköznapi tárgyakkal: Hangoztathatjuk az egyenletes lüktetést kisméretű fakanalakkal, pingponglabdákkal, légycsapókkal, óriás csipeszekkel. Akár már a 2-3 éveseket is ösztönözhetjük egyenletes tevékenységre. Cél, hogy huzamosabb ideig tudják önállóan is hangoztatni a lüktetést. Ők még csak próbálkoznak, engedni kell, hogy spontán fejlődjenek, nem kell tevőlegesen segíteni mozdulataikat.

Kisebbeknél (2-4 évesek) lehet hosszú selyemsállal támogatni a lüktetés megérzését úgy, hogy egyik végét a gyermek, a másikat a nevelő fogja, és ide-oda húzzák. Lehet több gyermeknek is sálvége, de mindegyik sál másik végét a nevelő fogja.

Építő-konstruáló játéktárgyakkal: Képezhetünk mérőt Lego vagy óriás fagyöngyök, Babylon golyók földhöz, egymáshoz vagy az asztalhoz történő ütögetésével.

Finommotorikát, szem-kéz koordinációt fejlesztő játéktárgyakkal: Hangoztathatjuk a mérőt különböző méretű díszkövek összeütögetésével.

Matematikai, logikai játékeszközökkel: Az abakusz golyóinak egyenletes tologatása vagy a színes számolópálcikák egymás mellé rakosgatása is kísérheti a mondókákat, dalokat.

Sporteszközzel: Sportbóját teszünk a fejünkre, és a szünet alatt lebillentjük a fejünket, arról lecsúszik a bója, majd gyorsan vissza is tesszük azt. A Sík, sík, sík… dal jól illik ehhez a játékhoz.

 A ritmusérzék és a zenei hallás fejlesztésére további módszereket és ötleteket talál az Óvónők kincsestára 75. (2015. október) számában megjelent cikkben.

Amennyiben még nem előfizetője a kiadványnak, itt megrendelheti:

[product id=”348″]