Egyik olvasónk a munkabér késedelmes kifizetése kapcsán járó kártérítésről kérdezte szakértőnket, akinek írásbeli válasza az alábbiakban olvasható.

 

Kérdés

Közalkalmazott vagyok. A novemberi illetményem egy részét a munkáltató visszatartotta, és csak a két ünnep között kaptam meg a számlámra. Az érdekelne, hogy közalkalmazottként jár-e nekem bármiféle kártérítés, ha nem kapom meg időben az engem megillető munkabérem egészét? Úgy tudom, hogy a munka törvénykönyve kötelezi a munkáltatót, hogy a 10. napi késés után kártérítést fizessen az alkalmazottjának, de nem tudom, hogy a közszolgákra ez vonatkozik-e?

 

Válasz

A Kjt. 2. §-ának (3) bekezdése és 3. §-ának (1) bekezdése alapján a közalkalmazottakra alkalmazni kell a Mt. 31. §-át, amely alkalmazni rendeli a Ptk. 6:48. §-át munkaviszonyban és ennek folytán a közalkalmazotti jogviszonyban is.

 

A Ptk. e szabálya a késedelmi kamatról szól; kimondja, hogy pénztartozás esetén a kötelezett a késedelembe esés időpontjától kezdődően a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal megegyező mértékű késedelmi kamatot köteles fizetni akkor is, ha a pénztartozás egyébként kamatmentes volt. Vagyis ha a munkáltató – akár az illetmény egésze, akár egy része tekintetében – nem tesz eleget határidőben az illetményfizetési kötelezettségének, a törvény alapján késedelmikamatfizetési kötelezettsége keletkezik.

 

Amennyiben az illetményfizetési kötelezettség elmulasztása miatt a közalkalmazottat további kár is éri – például saját tartozását nem tudja határidőben kifizetni, és ezért neki is késedelmi kamatot kell fizetnie hitelezőjének –, a munkáltató e kár teljes körű megtérítésére is köteles [Mt. 167. § (1) bek., Kjt. 83. § (1) bek.]. A késedelem fennállása szempontjából egyébként nem feltétlenül a hónap 10. napja számít, hanem az a nap, amely a munkáltató döntése, illetve belső szabályzata, vagy kollektív szerződés rendelkezése alapján a közalkalmazotti jogviszonyban illetményfizetési napnak minősül – ez azonban valóban nem lehet későbbi, mint a tárgyhónapot követő hónap 10. napja.

[Forrás: Munkaügyi levelek – 2016. 02. 01. 2516.]

 

Kiegészítés

Abban az esetben, ha a kérdező Szakképzési Centrumban vagy a KLIK fenntartásába tartozó nevelési-oktatási intézményben áll közalkalmazotti jogviszonyban, úgy az illetmény kifizetésének időpontjára a KLIK és a Pedagógusok Szakszervezete által kötött, 2014. 01. 01. napjától hatályos Kollektív Szerződés alábbi 14.1. rendelkezéseit kell alkalmazni.

 

14.1. A munkáltató gondoskodik arról, hogy a közalkalmazott a havi illetményét legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig megkapja.

 

Kifizetési határidőt tartalmaz a következő pont is:

14.2. A munkába járással kapcsolatos igazolt utazási költségeket a munkáltató minden hónapban az utazást követő hónap 15. napjáig téríti meg.

 

A fenti kérdés-válasz a Munkaügy a közoktatásban című kézikönyvünkben jelent meg, ahol további hasznos foglalkoztatással kapcsolatos témákról is olvashat. Kattintson ide, és legyen Ön is előfizető!

 

[products ids=”17170″]