Számtalan kérdést kapunk előfizetőinktől különféle foglalkoztatáshoz kapcsolódó témában, amit szakértőink írásban meg is válaszolnak. Most ezekből mutatunk be egy különös esetet.

 

Előfizetőnk kérdése

Az egyik munkavállalónk sokáig háztartásbeli volt, ezért – bár a 65. évet betöltötte – még nincs annyi szolgálati ideje, hogy nyugdíjba vonulhatna. Hogyan mondhatunk fel neki, kell-e ezt indokolni, és tekintettel kell-e lennünk a védett korhoz kapcsolódó állásfelajánlás és emelt végkielégítés szabályaira?

 

Szakértőnk válasza

A Mt. 66. §-ának (4)–(5) bekezdései írják elő, hogy a munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan időtartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül csak korlátozott okokból szüntetheti meg, illetve azt megelőzően fel kell ajánlania a munkahelyen – ha van – a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakört.

 

A Mt. 77. §-ának (4) bekezdése ugyanezen időszak alatti végkielégítésre való jogosultság esetén magasabb összeg fizetését írja elő.

 

Ezek a szabályok viszont nem alkalmazandók abban az esetben, ha a munkavállaló az öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötte, tehát túlhaladta a védett életkort.

 

A munkáltató a munkaviszony felmondással történő megszüntetését nem köteles indokolni, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül [Mt. 66. § (9) bek.]. A nyugdíjasnak minősülés fogalmát a Mt. 294. §-a (1) bekezdésének g) pontja határozza meg. E szerint nyugdíjas munkavállaló – többek között – az, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság).

 

Az öregségi nyugdíjjogosultság fennállásához tehát önmagában a jogosító életkor betöltése nem elegendő, ezért ha a munkavállaló nem rendelkezik legalább tizenöt év szolgálati idővel [Tny. 18. § (3) bek. b) pont], az indokolási kötelezettség alóli mentesítésre vonatkozó szabály nem alkalmazható.

 

Az, hogy a munkavállalónak indokolás nélkül fel lehet-e mondani, attól is függ, hogy részesül-e a 294. § (1) bekezdésének g) pontjában felsorolt egyéb nyugdíjakban (pl. művészeti, egyházi nyugdíjban vagy öregségi járadékban). Ha a felsoroltak közül bármely ellátásban részesül, akkor annak ellenére, hogy öregségi nyugdíjra nem jogosult, a munkáltató mentesül az indokolási kötelezettség alól.

 

[Forrás: Munkaügyi levelek – 2016. 02. 22. 2531.]

 

A fenti Kérdés-Válasz a Munkaügy a közoktatásban című kiadványunkban jelent meg, amelyben Ön is kérdezhet szakértőinktől, ha előfizetője a kiadványnak. Kattintson ide a részletekért!

 

[products ids=”17170″]