A mai napig számtalan gyakorlati kérdés merül fel a táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet kapcsán. Az egyik ilyen az ételek sótartalmának számítása. Az alábbiakban az ÁNTSZ állásfoglalása nyújt segítséget a helyes gyakorlat alkalmazásához, amelyeket jó, ha óvodavezetőként ismerünk.

 

A sózással kapcsolatban gyakran felmerülő kérdések, és az azokra adott válaszok az ÁNTSZ-től

 

Minden egyes összetevő Na tartalmával számolni kell a só meghatározásánál?

Tekintettel arra, hogy a Rendelet célja a lakossági sófogyasztás csökkentése, melynek jelentős része a feldolgozott élelmiszerek NaCl tartalmából valamint az ételkészítés során hozzáadott étkezési sóból származik – mint az az OÉTI vonatkozó felmérései igazolták – így ezek elsődleges csökkentése a fő feladat. Laboratóriumi vizsgálat során Na mérés esetén az étel összes Na tartalma meghatározásra kerül (pl. az élelmiszer összetevők természetes Na tartalma, Na glutamát, stb.), ezáltal az étel sótartalmánál ezekkel is számolni kell.

 

Helyes az a gyakorlat, amikor az ételek sótartalmát a Na mennyiség 2.5-szeres szorzatával számolják?

Igen, helyes. Az 1169/2011 EU rendelet szerint a sótartalom meghatározása az összes nátriumtartalom x 2,5.

 

Kihelyezhető-e só és cukortartó az étkezők asztalára?

Igen, kihelyezhető a só- és a cukortartó az asztalra a 12. § (4) bekezdésében meghatározott szöveg vagy annak életkori sajátosságoknak megfelelő képi megjelenítése kíséretében.

 

Sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket elsősorban ételízesítésre használják, és mivel ilyen célú felhasználásra a jogszabály lehetőséget ad, várható-e ezek használatának mellőzése?

A jogszabály lehetőséget ad a fenti kényelmi termékek ételízesítőként történő alkalmazására.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azonban a fenti kényelmi termékek használatát nem javasolja, illetve ezeknek a csökkentett sótartalmú vagy sómentes változatát ajánlja, valamint a friss és szárított fűszerek széleskörű felhasználását részesíti előnyben.

 

Forrás: antsz.hu

 

 

[products ids=”17172″]