A tudatos vízfogyasztásról olvashatott előző cikkeinkben itt és itt. Most pedig arról esik szó, hogyan adaptálható mindez az óvodások és óvodák hétköznapjaiba.

 

 

A HAPPY óvodai környezetbe is adaptálható elemei

 

Plakát/Szórólap készítése

Beszélgessen a gyerekekkel a vízfogyasztás fontosságáról és rajzoljanak vagy fessenek együtt plakátokat/szórólapokat, melyeknek az az üzenete, hogy elsősorban vizet és ne cukros italokat igyanak. Az elkészült művekkel díszítsék a csoportszobát, készítsenek faliújságot.

 

Személyre szabott pohár, palack, poháralátét

Vízfogyasztásra ösztönözheti a gyerekeket önmagában az is, ha saját, személyre szabott poharakat, palackokat, illetve poháralátéteket használhatnak. Díszíthetnek papír vagy műanyag poharakat filctollal, öntapadós matricákkal, flitterekkel, vagy üvegpoharakat speciális festékkel, készíthetnek ötletes poháralátéteket, de a célnak otthonról hozott, egyedi bögrék, poharak is megfelelnek. Fontos, hogy az elkészített vagy otthonról hozott poharakból viszont csak vizet igyanak a gyerekek! Segítheti a rendszeres folyadékfogyasztást, ha a poharak számára olyan helyet találnak a szobában, ahol a gyerekek bármikor, könnyen hozzáférhetnek. Példaértékű, ha az óvónő is részt vesz a kézműves foglalkozásban, elkészíti saját poharát, amelyből rendszeresen iszik.

 

„Vízizsaru-szolgálat”

Kinevezhetők minden nap vízizsaruk, akik odafigyelnek arra, hogy a csoportban mindenki rendszeresen igyon vizet! Intézetünk honlapjáról letölthető a vízizsaru igazolvány, melyet a gyerekek nagy örömmel viselnek.

 

„Vízbár” kialakítása

Folyadékpótlást ösztönző lehet egy vízbár létrehozása a csoportszoba egyik sarkában, ahol az óvó néni/dajka vízzel kínálja a gyerekeket. A „vízbárban” kialakítható bárpult, ahol a „mixer” vízalapú (bogyósgyümölccsel, narancs-, grapefruit-, citromkarikákkal, ízesített, cukormentes) „koktélokat” kever, melyeket színes szívószállal kínál.

 

„Vízidő”

Használjanak időközönként (körülbelül óránként) rövid csengetést vagy dallamot, amely emlékezteti a gyerekeket a rendszeres folyadékpótlás fontosságára.

 

„Vízpróba” – Sportverseny

A résztvevők – a tízpróba mintájára – különböző versenyszámokban indulnak vizes palackos váltófutástól a „palackkitartáson” át (ki meddig bírja oldalra nyújtott karokkal kitartani a 0,5 vagy 1 literes vizes palackot) a vizes palackok felhasználásával kiépített akadálypálya teljesítéséig. Eközben a szurkolók palackokból készített dobokkal, csörgőkkel (rizzsel, apró kaviccsal megtöltött palackokkal) buzdíthatják a versenyzőket. A sportesemény jó alkalom arra, hogy emlékeztessék a kicsiket, hogy az izzadással vizet veszítenek, melyet pótolniuk kell. Figyelmeztessék őket arra, hogy sportoláskor az átlagosnál is több vizet kell inniuk!

 

  1. Részvétel a programban

 

Azon intézmények, melyek szívesen csatlakoznának a 2017-es HAPPY-héthez, ezt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján, a https://www.ogyei.gov.hu/happy/ címen tehetik majd meg. Idén is érdemes jelentkezni, a legtöbb programelemet megvalósító intézményből a HAPPY-hét során legaktívabban közreműködő gyermekeket az OGYÉI munkatársai egy közös főzésre látják vendégül. A honlapon a programmal kapcsolatos további információk mellett megtalálják még a HAPPY-hét játékötleteinek leírását, az elkészült plakátokat és oktatási anyagokat is.