Nap mint nap halljuk, hogy milyen fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozás a betegségek megelőzésében, s mégis, rendkívül nehéz a már rögzült táplálkozási szokásainkon változtatni.  Szülőként sokat tehetünk azért, hogy a gyermek kialakuló egészségtudata a saját egészségét szolgálja. Az óvodáskorban kialakított, elsajátított táplálkozási szokások, illetve ismeretek nagyon meghatározóak a későbbiekre nézve, sokszor az egész felnőtt életre nézve is.  Ez az időszak a személyiségfejlődés, a tudatformálás tekintetében a legfontosabb időszak. A táplálkozási szokások már gyermekkorban kialakulnak, hiszen a kicsik ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust, ebben a korban formálódik az ízlés, és rögzülnek a táplálkozási minták, valamint a táplálkozási magatartás is.

 

Az óvodáskorú gyermekek többsége étkezései nagyobb részét az óvodában folytatja, de emellett nagy a felelőssége a szülőknek is abban, hogy a gyermek mennyire táplálkozik egészségesen, a fejlődésének, korosztályának megfelelően. Mivel a gyermekek többnyire együtt esznek a felnőttekkel, így a szülőknek érdemes odafigyelniük arra, hogy az asztalra mindig tápláló ételek kerüljenek, és a menü összeállításánál vegyék figyelembe a gyermekek ízlését és szükségletét is.
Ehhez segítséget nyújthat a táplálkozási piramis, ami azt mutatja meg, hogy a különböző táplálékokat milyen arányban lenne ideális fogyasztani.

 

Az étrendben nagyobb súllyal kell szerepelniük a piramis alján elhelyezkedő élelmiszereknek (teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, egészséges zsiradékok), mint azoknak az élelmiszereknek, amelyek a piramis csúcsa felé találhatóak meg. Ezek közé tartoznak például a vörös húsok, illetve a cukrozott és sózott nassolnivalók is. Zöldséget naponta legalább 5 alkalommal javasolt fogyasztani, lehetőleg nyersen is, hiszen a főzés során az értékes vitaminok, ásványi anyagok nagy része veszendőbe megy.

 

Folytatása következik…

 

Forrás: http://gondolkodjegeszsegesen.hu