Egy egyszerű logika szerint, már első ránézésre egy kép, amit a gyermek kiszínez fejleszti a figyelmét, a törődését, az esztétikai érzékét, a játék és a teljesítés örömét.

Fontos a kicsik számára, hogy kialakult figyelmük legyen már korai életkorban. Hogyan segít itt a Hófehérke vagy a Piroska és a farkas? Egyszerűen azzal, hogy megpróbálja kiszínezni egy szereplő ruháját anélkül, hogy kivül menne a vonalon. Vagy, hogy egyenletesen színezze ki. Azután, hogy kifesti az összes részletet, olyan részleteket, amelyeket ő akkor fog látni, amikor megtelíti a teret árnyalatokkal. Ekkor az olyan részletek, mint egy gomb, jobban kiemelkedik és láthatóvá válik a gyermek számára. Akkor, tudatosan kerülhet kontaktusba elsőre egy ilyen elemmel. Természetesen látott már gombot, meg is érintette azt, de most megfogja kérdezni, hogy mi az. Mert most ő készíti, ő színezi ki azt.

Ha van egy színes mesénk vagy összefüggő rajzunk, a gyermeknek gondja lesz arra, hogy megtudja mi van azokon a képeken, mi a kapcsolat az oldalak és a szereplők között. Kifestők segítségével a gyermek tanulhat állatokról, növényekről, mesehősökről, olyan tárgyakról, amelyekkel normális estben nem érintkezik, tájakról és más dolgokról, amelyek segítenek abban, hogy megismerje és kis összefüggéseket készítsen azoknak a dolgoknak a menetéről, amelyeknek a világába éppen most lépett be.

Itt az ideje annak, hogy megtudjanak ezt-azt a szépségről. Miként egyeztesse a színeket, hogyan rendezze el a virágot a vázában vagy milyen frizurája van Csipkerózsikának. Ezek a rajzok referenciapontok lesznek a gyermek számára, amelyekre modellként tekintenek a szüleik és a szeretteik mellett. Hasonlóképpen, a gyermekek hajlamosak az utánzásra és amit a rajzokban látnak, majd akaratlanul példaként állítják be.

Túl azon, amit “hasznosnak látnak az élethez”, azok a rajzok, amiket a kicsik kiszíneznek, azért is kellemesek, mert ők egy játékot találnak benne.

A színes ceruzák nagyon erősen vonzzák őket, a karakteres rajzok pedig monopolizálják a figyelmüket. Abban a pillanatban,amikor egy teljes oldalt sikerül kiszínezniük, gyorsan szaladnak a szüleikhez, büszkék az eredményeikre, amelyet úgy mutatnak be mintha egy bank pénzügyi igazgatójáé lenne, amikor a cég gazdasági eredményeiről van szó. Büszke arra, hogy befejezte annak az oldalnak a kiszínezését, hogy ő adott színt a tündérnek és nem is haladt túl a vonalon és szép is a sárga ruhája, kékre csinálta a szemeit és zöldre a füvet…. Alig vesz levegőt csak, hogy elmondhassa milyen fontos dolgot készített!

Ne hagyd ki a gyermek által bemutatott első művet mert lehet, hogy az igazgatói állást jósolja meg!

 

Itt elérhető néhány tavaszi, húsvéti kifestő is! 🙂

 

Forrás: http://www.csaladivilag.hu