Bár már elmúlt április 22., mégis fontosnak tartjuk a gyerekek környezettudatos nevelését. Ennek apropójából hoztuk el a Samu tanul blog Föld napi gyűjteményét kreatív, könnyen megvalósítható ötletekkel.

 

A kétnyelvű nevelés mellett, vagy inkább részeként, nagyon fontosnak tartom, hogy már egészen kicsi kortól gyerekeinkbe neveljük a bolygónk szeretetét, védelmét. Szeretném, ha az én lányaimnak természetes lenne, hogy 4 kukában gyűjtjük a háztartási szemetet, hogy nem folyatják a vizet fogmosáskor, vagy épp újrahasznosítanak.

 

Minden évben április 22-e, a Föld napja előtt elkezdünk mindenféle izgalmas feladatokat csinálni a környezetvédelem és a bolygónk jegyében. Most megosztok pár ötletet, amit mindenki könnyűszerrel megvalósíthat gyermekeivel.

 

Esősebb napokra a legkisebbeknek egy kis maszatolás. Zöld és (kicsit több) kék festékpöttyöket teszek egy papírtányérra, amit majd belecsúsztatok egy zárható műanyag zacskóba. Máris készülhet a Földünk.

föld_napja1

Tépkedhetünk papírszemetet (magazin, újság, szórólap), majd a fecniket felragaszthatjuk az újrahasznosítás szimbólumára. Nálunk az aktuális alkotások mindig a nappali ajtaján kerülnek kiállításra.

föld_napja2

Már egy kicsit nagyobb munkát igénylő project: rakjátok ki a bolygónkat krepp papír és öntapadó füzetborító segítségével. Igazi családi móka kerekedhet ki belőle.

föld_napja3

Akár a kicsikkel is játszató a hulladék szelektálása. 4 cipős dobozra rátettem az újra hasznos jeleket: fém, műanyag, papír és üveg. Az otthoni szelektív hulladékgyűjtő kukából kivettem 3-4 darabot fajtánként, összekevertem őket és kitettem a kislányomnak, hogy szortírozza. Nagyon sokat beszélgettünk arról, sőt még az Interneten is megnéztük, hogyan hasznosul újra a szétválogatott „szemét”.

 

A teljes cikket a Samu tanul oldalon olvashatja tovább.

 

Forrás: https://samutanul.com