Sajnos a környezetemben egyre többször találkozom azzal a jelenséggel, hogy a gyermekek nem tudnak önállóan játszani. A családdal együtt töltött idő nagyon fontos, de egyrészt a megfelelő fejlődés szempontjából is, másrészt azért, mert a szülőknek is szükségük van “szabadidőre”, anélkül, hogy a nyakán lógna szeretett csemetéje, meg kell tanulnia a gyerekeknek önállóan elfoglalni magukat.

 

 

Kötélugrás

Amellett, hogy jó móka, a kötélugrás fejleszti a koordinációs készséget azáltal, hogy a lábra koncentrálunk. Csökken a lábfej és boka sérüléseinek gyakorisága, mert erősíti az őket körülvevő izmokat. Ezért kötelező gyakorlat szinte minden sportág edzésein, legyen az tenisz, foci, box, vagy kosárlabda. Meglepő módon még a csontsűrűséget is növeli. Természetesen segít a jobb és bal agyfélteke fejlődésében, javul a memória, és az olvasás készsége is. A kötélugrás alatti koncentráció pedig sokkal nyugodtabbá tesz.

 

 

Könyvolvasás

Ha olyan könyvet olvashat a gyerek, amit ő választott és őt érdekli, sokkal nagyobb valószínűséggel lesz hajlandó is ezzel foglalkozni szabadideje egy részében. Fejlődik a szókincs, a kreativitás, a képzelőerő, a szövegértés, és ha hangosan olvas, az olvasási készség is.

 

 

Kirakós

A puzzle típusú kirakós játékok fejlesztik a gyerekek logikai gondolkodását, valamint a vizuális és asszociációs képességét, kreativitását.

 

puzzle

 

Veszélyes játékok

Lépcsőn,emelkedőn hátrafelé menni, fára mászni jó móka, Nem csak az ember, de más emlősök kultúrájában evolúciós szerepet kapnak a “veszélyes” játékok, mert ezek által tanulják meg az utódok, hogyan boldogulnak majd a szüleik nélkül. Megtanulják a saját határaikat, és azt, hogy mennyit kockáztathatnak. Az úgynevezett “veszélyes játékoknak” 6 fajtája van: Magasság, sebesség, veszélyes eszközök, veszélyes elemek, esések, eltűnés. Így tényleg nagyon kockázatosnak tűnnek, de ha azt mondom, mászóka, szaladgálás, ollóval vágás, pancsolás a medencében, birkózás és bújócska, máris lecsökken a szívverésünk.

 

Építő játékok

Várépítés, hóember készítése, legózás, kockákkal való játék – ezek mind mind fejlesztik a motorikus képességet, a koncentrációt, még az önértékelést is.

 

Megtanulni kötni

A varrás, kötés, hímzés olyan tevékenységek, amelyek amellett, hogy megnyugtatnak, megtanítanak a hosszan ideig történő koncentrálásra is. Mind emellett természetesen a kézügyesség és a kreativitás fejlődése kiemelendő.

 

Fotózás

A képek készítése ma már nem csak emlékek megőrzésére irányul, de a mindennapi kommunikáció része is lett. Van, akik számára a digitális képek készítése arról szól, hogy megossza a többiekkel, mi történik vele, másoknak ez a kreativitásuk kifejezése. Fejlődik a gyerekek azon képessége, hogy több perspektívából lássák a világot. Érdemes különböző témákat kitalálni, például olyan dolgokat fotózni, amelyek a nagyszülőkre emlékeztetik, vagy különös dolgot keresni a természetben, vagy esetleg portrékat készíteni kedvenc játékaikról.

 

Elvonulás

A játék és a családdal töltött idő mellett szükség van lazulásra.. Csak feküdni az ágyon, bámulni a plafont, zenét hallgatni, vagy csak úgy nem csinálni semmit. Ezek a pillanatok pihentetők, és mind testben, mind fejben feltöltődnek a gyerekek. Ha megtanítjuk őket meditálni, javul a viselkedésük és csökken az impulzivitásuk.

 

Történet írása

Az írással ki tudják fejezni érzéseiket, szélesítik a képzeletüket és természetesen fejlődik a finommotoros készségük is. Ha szeretnek rajzolni, képregényt is készíthetnek. Ezek a tevékenységek rendkívül megnyugtatóak, fejlődik az önbizalmuk és önértékelésük is.

komolyzene

 

Klasszikus zene hallgatása

A ritmus és a klasszikus zene szépsége segíthet a gyermekek agyának fejlődésében. Megnyugtat, ellazít, fejlődik a kommunikáció, a koncentráció, és még ha nem is ez a kedvenc műfaja a gyermeknek, valószínűleg 10 percet ő is szívesen hallgat Mozartot vagy Vivaldit.

 

Rajzolás

Természetesen nem maradhat ki a rajzolás sem a felsorolásból. Fejlődik a koncentráció, a finommotoros készségek, ellazít és még ki is lehet tenni a falra az elkészült műveket. Nem utolsó sorban hozzátenném, hogy azoknak a gyerekeknek, akik nehezebben kommunikálnak szóban, a rajzolás segíthet kifejezni magukat.

 

Kertészkedés

Ha nincs is kertünk, a közösségi kertészkedés, vagy csak egy kis virágföld és cserép megteszi. Ha a gyermek tanul a növényekről, figyelemmel kíséri fejlődésüket, azzal nem csak az ismereteit bővíti, de nem szűkül be az érdeklődése és kutatások szerint jobban teljesít az iskolában is.

 

 

 

Forrás: chilldren.blog.hu