Folytatjuk a blogsorozatunkat a következő bejegyzéssel, amelyben 10 pontban összefoglaljuk, hogy mely tulajdonságokat és képességeket fejleszthetjük a falmászás által.

Az előző bejegyzésben megfogalmaztuk a mászás fejlődésben betöltött szerepét, bemutattunk néhány szempontot, amelyet érdemes figyelembe venni, ha ebben a sportágban gondolkodunk a gyermekünk számára. Most lássuk részletesen is a mászás jótékony hatásait!

 

Koncentrációs készség

A mászás során intenzív összpontosításra van szükség. Mind a biztosítás mind a mászás komoly odafigyelést igényel. Mászóként a gyerekeknek a következő lépésükre kell ügyelniük, biztosító emberként pedig folyamatosan a társukon kell tartaniuk a szemüket, és stabilan tartani a kötelet, amely összeköti őket. Ez a figyelem nem csupán a mászásra érvényes, hanem hasznosítani tudják más területeken is. A mászó gyerekek az iskolában is hosszabb ideig képesek koncentrálni, kevésbé kalandozik el a figyelmük egy tanórán.

 

Szem-kéz koordináció

A mászással a gyerekek az összes végtagjukat átmozgatják. A kezek és lábak használatának összehangolása komoly odafigyelést igényel. Miközben a lábukkal feljebb lépnek a falon, a kezükkel már keresniük is kell a fogást, amelybe bele tudnak kapaszkodni. Ha már gyerekkorban megtanulják megfelelően összehangolni a mozdulataikat, akkor a későbbiekben könnyebben sajátítanak el bonyolult mozgásformákat. A mászás tehát jó alapja vagy kiegészítője lehet bármilyen más sportágnak.

 

 

Problémamegoldó készség

A fal tulajdonképpen egy megoldandó probléma. Nem véletlenül nevezzük például a boulderben az „utakat” problémának. Ahhoz, hogy ezeket a feladatokat a gyerekek megoldják, szellemi és fizikai készségeik összehangolására van szükségük. Megtanulják, hogy nem futamodhatnak meg, ha egy bonyolultabb váratlan helyzetbe kerülnek.

 

Önbizalom

A mászásban elért sikerek nyomán a gyerekek megtanulják, hogyan hozzanak gyors és felelősségteljes döntéseket, milyen úton érhetik el leghatékonyabban a céljaikat. Meg kell bízniuk a saját fizikai erejükben és észbeli képességeikben. Ez magabiztosságot ad a fiataloknak, ami az életük minden területén megmutatkozik majd.

falmászás

 

Segít a félelmek leküzdésében

A beltéri mászás különösen jó arra, hogy a gyerekek biztonságos körülmények között fedezzék fel a saját határaikat és képességeiket. A biztonsági kötél lehetőséget nyújt arra, hogy olyan dolgokat is meg merjenek tenni, amiket máshol nem. Feszegetik a határaikat azzal, hogy egyre magasabbra másznak, esetleg kipróbálnak egy olyan utat, amiről úgy gondolnánk, hogy még nem nekik való. A meglepetések általában ilyenkor jelentkeznek. Gyerek edzésünk szintfelmérésén nem egy olyan jelentkezővel találkoztunk már, aki 9-10 éves kora ellenére, könnyedén mászik meg haladó felnőtteknek szánt utakat.

 

Bizalom és csapatépítés

A mászás remek lehetőséget jelent a gyerekeknek, hogy megtapasztalják milyen együtt dolgozni másokkal, és hogyan illeszkedjenek be egy csapatba. Meg kell bízniuk egymásban, és segíteni a mászópartnerüket egy probléma megoldásánál. Navigálhatják elakadt társuk lépéseit a talajról, hiszen onnan könnyebben meglátják a megfelelő utat. Türelmet kell tanúsítaniuk a társuk iránt, aki éppen megpihen egy mászóút felénél, vagy gondolkozik a következő lépésén.

 

 

Testi-lelki egyensúly, magabiztosság

A mászás, annak minden fizikai és mentális követelményével együtt nem egy könnyű sport. Hatására a gyerekek megtanulnak bízni a saját testükben. Kiváló a kamaszkor küszöbén álló fiataloknak, akik ezáltal öntudatosabban néznek szembe az új kihívásaikkal.

 

 

Segít új célokat kitűzni, és elérni azokat

Az edzések során a gyerekek megtanulják, hogy a bonyolult feladatokat is meg lehet oldani. Valószínű, hogy nem minden mászásuk lesz sikeres, ezért megélik a kudarcot is. Tapasztalataink szerint, ha egy gyereknek nem sikerül egy adott utat teljesítenie, akkor addig próbálkozik, ameddig végül fel nem jut a fal tetejére. Sokat tanulnak a hibáikból, és gondolkodnak rajta, hogy legközelebb hogyan lehetne kiküszöbölni azokat.

 

 

Közelebb hozza a gyerekeket a természethez

A beltéri mászás a sziklamászás előszobája. Természetesen valaki itt meg is áll, és úgy gondolja, hogy ez hobbinak elegendő. A gyerekek kíváncsiságát azonban mozgatja, hogy milyen is lehet élesben kipróbálni, amit a műfalon tanultak. A mászás innentől kezdve családi élménnyé válhat, hiszen a szülők is bekapcsolódnak, és együtt mennek gyerekeikkel a hétvégi sziklamászásra. Magyarországon is találhatóak via ferrata utak, ahol a mászással ismerkedő szülők kipróbálhatják magukat. A szabadban való mozgás bizonyítottan csökkenti a stresszt, összekapcsolja a gyerekeket a természettel, rengeteg új és hasznos dolgot tanulhatnak a környezetükről.

 

 

A fizikai állóképesség

Az előzőekben kizárólag a mászás értelmi képességekre gyakorolt pozitív hatásairól beszéltünk. A mászás sporttevékenység, így mindenképp meg kell említenünk, hogy milyen hatással van a fizikai erőnlétre. Elsőként gerinc és a törzs izmainak erősödését emeljük ki. Sok gyerek küzd hanyagtartással, különösen az iskoláskorúak. A napi hat-nyolc órai padban ücsörgés és jegyzetelés közben nem ügyelnek a tartásukra, ha rájuk szólunk, hogy egyenesedjenek ki, nehezükre esik megtartani ezt a pozíciót huzamosabb ideig. Ugyanez érvényes a has, az alsó háti szakasz és a törzs izmaira is. Az iskolai testnevelés órákon a fekvőtámasz kivitelezése az esetek nagy részében lógó hassal vagy kitolt fenékkel történik. A rendszeres mászás során ezek az izmok észrevétlenül erősödnek. A talpizmok folyamatos munkájával a lúdtalp is kitűnően korrigálható. Edzettebb lesz a vádlijuk és a combizmuk, hiszen a falon komoly lábmunkára is szükség van.

 

Összességében nézve a mászás valóban tetőtől-talpig átmozgat. Ez egy természetes, ösztönös mozgásforma, saját testsúlyos alternatív fitness lehetőség, amelyben minden testrész arányosan formálódik.

 

 

 

Forrás: https://www.spiderclub.hu/Hogyan-fejleszti-a-gyerekek-kepessegeit-a-falmaszas-II-resz/11/84/0