A babzsák már akkor is elérte célját, ha semmi mást nem csinál vele a gyerkőc, mint tapogatja, nyomogatja, fogdossa, ide teszi, oda teszi. De ennél azért lényegesen több játékra alkalmas!  Lássuk, mit kezdjünk a babzsákokkal!

1. Lehet vele célba dobni. Tegyünk a földre különböző távolságra lábost, kosarat, dobozt, ami fellelhető a lakásban! Kinek hány babzsákja landol a célban? Fejleszti a szem-kéz koordinációt, a nagymozgásokat, térbeli tájékozódást.

babzsák2

2.Építsünk belőlük tornyot! Egyensúlyérzék fejlesztésére kiváló! Közben lehet számolni, ki hány babzsákot tudott egymás tetejére tenni! Kinek lett magasabb a tornya?  Hányat kell egymásra tenni, hogy ledőljön?  Ha ez a terület megfelelően működik, akkor gyermekünk tudni fogja, mekkorát lépjen, ha egy lépcsőfokra szeretne fellépni, anélkül, hogy odanézne, mekkora erő kell egy simogatáshoz, hogy ne ütés legyen belőle, korának megfelelő szinten tud focizni, és meglepő, de a figyelemzavar elsődleges fejlesztési területe az egyensúlyérzék fejlesztése.

3.A babzsákokat dugjuk egy lepedő alá! Tapogatással számoljuk meg, hány babzsák van a lepedő alatt? Mindet megtaláltuk? Ha a földre tesszük, lehet rajtuk lépkedni, egyik babzsákról a másikra, mintha egy patakon kelnénk keresztül a babzsákok lehetnek a kövek a lábunk alatt. Szintén nagymozgásokat, egyensúlyérzést fejleszt. A számolás pedig az elvont gondolkodást segíti, hiszen ezúttal nem olyan erős a vizuális megerősítés, mint amikor konkrétan látjuk a babzsákokat.

4. Próbáljunk meg úgy járni, hintázni, stb, hogy a fejünkön van a babzsák! Jó móka lehet, ha eltervezzük, hogy nem csak a gyerkőc jár-kel itthon babzsákkal a fején, hanem mi is:) Nagyfokú figyelmet igényel, így aztán ne tartson tovább, mint negyed óra.

5. Labdázzunk a babzsákkal! Először két kézzel dobjuk, két kézzel kapjuk el, aztán a domináns kézzel dobjuk, és azzal kapjuk el, majd a másik kézzel is játszhatjuk. A dobás ütemére mondhatunk versikét, játszhatunk szóláncot, gyűjthetünk állatokat, gyümölcsöket, stb. Gyakorolhatjuk az idegen nyelv szavait is.

babzsák1

6.Ugráljunk térdünk közé szorított babzsákkal!

7. Tanuljuk meg a testrészeket babzsák segítségével! Tedd a babzsákot a válladra! Mi is csináljuk, így ha nem tudja, melyik is a válla, akkor rólunk le tudja másolni! Persze egy idő után fogalmazzunk bonyolultabban! Jobb kezeddel rakd a bal válladra a babzsákot!

8. A kicsi gyerekek szívesen főzőcskéznek a babzsákkal, amíg mi az ebédet készítjük.

9. Válogassuk színek, formák, vagy egyéb szempontok szerint!

10. Vannak babzsákok, amelyek levendulás rizzsel vannak megtöltve, így aztán kisgyerekek kiváló alvótársai is lehetnek.

 

 

Forrás: https://gyereketeto.hu/tanulas/jatekok-babzsakkal/

Képek forrása: http://www.make-baby-stuff.com/bean-bag-toss-game.html