Egy 5 évessel és egy másfél évessel NAGYON nehéz közös játékot találni, legalábbis olyat, amiben ténylegesen együtt játszanak. Ha a nagyobbik valamit kitalál (rajzolás, piacos játék) a kicsi „elrontja” vagy „tönkreteszi”. Amit a kicsi akar játszani (táskába ki-be pakolás), a nagyot nem érdekli.

 

Mindezt 2 nyelven dupla kihívás.

 

Ebben a rövid írásban szeretnék 7+1 ötletet adni azoknak, akik hasonló cipőben járnak. Persze ezeket mi angolul (is) játsszuk.

 

Buborékfújás

Az első helyen kell említenem, mert ez mindig beválik. A nagylányom vagy én fújjuk a buborékot, a kicsi meg tátott szájjal nézi, „szalad”, hogy elkapja. Még egy 5 évesnek is jó móka kipukkasztani a legnagyobb buborékokat. Ezt sokszor játszuk a játszó téren is a többi gyereke nagy örömére.

 

bubifújó

Formák

L. teljesen odavan a formákért, így a nagylányommal azt találtuk ki, hogy színes dekorgumiból formákat vágtunk ki neki. Már az elkészítés is jó kis közös program volt. Sokszor elővesszük, ki-be pakolgatjuk a zacskóba, csoportosítjuk szín szerint, majd forma szerint. Reggeli végeztével nagyon jó móka ledobálni mindent a földre, ahelyett hogy visszatennénk a zacskójába. Nagy nevetések okozója ez az egyszerű játék.

 

Közös olvasás

Nem túl gyakran, de rá tudom venni a nagylányomat, hogy olvassunk könyveket együtt. Mesét olvasni még nehéz egy 17 hónaposnak, de ha röviden (oldalanként 1-2 mondatban összefoglalva) mondjuk a Bori könyveket, akkor azt mindketten nagyon élvezik. Az 5 évesem előszeretettel mutogatja a babkönyveket a húgának, miközben nevén nevezi, amit látnak a képen, sőt még kérdezi is tőle, hogy mit hol lát a képen, ahogy ezt én is szoktam. A hangos könyvek (nyomógombbal) mindkét lány kedvencei. Közös nyomkodás bármikor.

 

Építőkocka

A nagylányom felépíti a tornyot a kicsi meg ledönti. Ez (sajnos) nem sokáig élvezhető egy 5 évesnek. Hamar elvonul építeni a saját konstrukcióit, amit a kisebb ledönt(het), de a vita elkerülése végett a 17 hónapos pakolóművész könnyen az elemek dobozba dobálásával elterelhető. Próbálkozunk már színek szerint bedobálni a kockákat a dobozba, amit a nagyobb is élvez, és sokszor csatlakozik. Ami még élvezetessé teszi ezt a fajta elfoglaltságot a nagylányomnak az, ha egy salátakiszedővel kell megfogni és bedobálni a kockákat. Már a kicsi is próbálkozik.

építőkocka

 

Gyurma

Ez már egy veszélyesebb terep, mert a totyogóm mindent a szájába töm, főleg ha puha és jó illatú. Így a play-doh helyett a házi készítésű gyurmákat javaslom, mint pl. a sima só-liszt gyurmát. Ezzel jó ideig elvannak, bár nem együtt inkább egymás mellett játszanak.

 

 

Felhúzható játékok

A kisebbik még nem tudja felhúzni a szaladó kacsát vagy az űrrepülőgépet, de imád utána szaladni és elkapni. Milyen jó, hogy van egy nagy tesó, aki felhúzza neki.

 

 

Közös fürdés

A legjobb alkalom, hogy a lányok a vízi játékokkal játszanak. Persze itt is megvan a veszekedés és kiborulás lehetősége, de ügyes szülői irányítással ez elkerülhető. Öntögeti a vizet egyik csészéből a másikba, vagy a vízimalomba, úsztatják a kacsákat, vagy épp megmossák egymás hátát a locsolókannával. (Buborékfújás itt sem maradhat el!)

 

 

+1 . Közös házimunka

Mosogatógép pakolás, mosás beindítása, vagy épp ágyneműhúzás. (Ahogy erről már  korábban írtam is.) De mostanában a legnagyobb szám a nemrégiben ültetett virág és fűszernövény locsolás. Mindenki a méreteihez igazodó locsolókannával.

Ha tetszett, látogass el a nonnativemomy.com oldalra és olvass még.

Non-native mommy

 

 

Forrás: samutanul.com

Képek: pixabay