Bio naptej babáknak 6 hónapos kor alatt
6 hónapos kor alatt gyermeked bőre még nem készült fel a direkt napsütéssel való találkozásra, még nem termelődött elég melanin, hogy megvédje őt. Ha napon tartózkodtok, akkor sűrűn szövött, de laza ruházatot és sapkát adj rá és csinálj neki árnyékot: a babakocsiban, kis sátorban vagy bármilyen más módon.

6 hónap alatti gyermek esetében ha lehet, kerüld el a fényvédő termékek használatát és inkább gondoskodj arról, hogy ne érje őt direkt napfény. Ha mégis szükséges, akkor válassz bio terméket, amely nem kémiai, hanem mechanikai védelmet ad. A kémiai fényvédők sajnos rengeteg káros hatással rendelkeznek, ezért érdemes őket kerülni. A fizikai fényvédők közül csak nem nano összetevőket szerezz be! A cikk végén bemutatjuk a szerintünk legjobb és legbiztonságosabb baba és gyerek bio naptejeket!

TÖLTSD LE: Baba és gyerek naptejek tesztje 2015-re
Naptejek  6 hónap feletti babáknak és gyerekeknek
Statisztikák szerint egy súlyos leégés gyermekkorban megduplázza az esélyét annak, hogy életes során valamikor bőrrákos tüneteket tapasztaljon. Figyelj oda rá, és tegyél meg mindent a leégés elkerülésére!
Hogyan kerülheted ezt el: a legjobb a mechanikai védelem: viseljen sűrűn szövött ruhát, sapkát, kalapot – és kérd meg, hogy erre a bölcsőde, óvoda vagy iskola is figyeljen, hiszen a szünet kezdetéig, bizony gyakran tartózkodhatnak direkt napsütésben. Egy kisgyerekre sapkát erőltetni, ha nem akarja, nem mindig egyszerű feladat, így biztos hogy szükséged lesz valamilyen fényvédő krémre, naptejre. A hagyományos naptejek nagyon sok kémiai anyagot tartalmaznak, amely káros lehet a gyermeked számára vagy allergiát vált ki. Célszerű ezért minden naptejjel előzetesen próbát tenned, hogy elkerüld az allergiás reakciókat. A természetes és bio naptejek is okozhatnak allergiát! Természetes vagy bio naptej növényi összetevője is kiválthat allergiás reakciókat, úgyhogy a próbát kis bőrfelületen soha ne hagyd el!

 

A hagyományos gyerek naptejek legkárosabb összetevői:

  1. Kémiai összetevők: A legtöbb naptej néhány kémiai összetevővel működik. A fő gond ezekkel, hogy sok közülük hormonkárosító, azaz befolyásolják a hormonrendszer működését. A két legveszélyesebb (az Environmentel Working Group adatbázisa alapján) az Oxybenzone és a Octinoxate. Az oxybenzone ösztrogénként viselkedik a testbe kerülve, az Octinoxate pedig kihathat (állatkísérletek alapján) a pajzsmirigy-hormonokra és a szaporító rendszerekre. Ugye, hogy nem szeretnénk minimális kockázatot sem vállalni, ha gyerekekről van szó? Kerüld el a következő összetevőket: oxybenzone, octinoxate, homosalate, octisalate, octocrylene.
  2. Nem mindegy milyen fizikai védelmet választasz!: A naptejek másik működési módja, hogy ásványok képeznek felületet a bőrön. Ezek egy részével a fő probléma, hogy allergiás reakciókat váltanak ki (pl. a avobenzon vagy mexoryl SX), a másik részével pedig az, hogy belélegezve veszélyesek (pl. titanium-dioxide vagy zinc oxide). Éppen ezért a spray formátumú naptejek esetében kiemelt óvatosság szükséges, vagy ellenőrizd alaposan az összetevő listájukat! Újdonságként jelentek meg a piacon pár éve a nano összetevőjű naptejek: a gyártók azért fejlesztették ki őket, mert észrevétlenek tudtak maradni a bőrön, könnyebben kenhetőek voltak – ugyanakkor a nano összetevők annyira kicsik hogy átjuthatnak a bőrön. Nem javasoljuk a használatát.
  3. A-vitamin kivonata avagy Retinyl Palmitate: Szerintem ez a leggonoszabban működő anyag. Az A-vitamin származék , ami alapvetően jó, úgy tűnik fény hatására felgyorsítja a bőrrák kialakulását egy állatkísérlet szerint*. Itt a simán csak ultraibolya fénynek kitett egerekhez képest gyorsabb volt a tumor megjelenése, ha retinyl palmitate tartalmú krémet kentek rájuk! Egy szó mint száz, ha ilyet tartalmaz bármilyen naptej, azonnal dobd ki! Gyors keresésünk alapján sajnos több gyermekeknek szánt naptej tartalmazza ezt az anyagot!
  4. Parabének: A naptejeket, ugyanúgy, ahogy a testápolókat különösen gyakran tartósítják parabénekkel. Több tanulmány tanúsága szerint a parabének is befolyásolhatják, károsíthatják az emberi hormonrendszert, így például egy kutatás szerint kislányoknál gyorsíthatják a nemi érést, így előbb érkezik meg az első menstruáció. A parabének ráadásul a naptejek esetében teljes mértékben felszívódnak és naponta akár többször újrakenjük őket.
  5. Egyéb allergén hatású szintetikus anyagok: A kellemes állag, illat, szín érdekében a naptejek is gyakran tartalmaznak parfümöket (amely hacsak külön nem jelölik, hogy teljesen biztonságos) allergének lehetnek, mesterséges színezékeket vagy egyéb tartósítószereket, különösen gyakran alkalmazott naptejekben a benzyl salicylate, amelyet hormonkárosítással, allergia okozásával gyanúsítanak.

Hány faktoros naptejet válassz a babának?
Ugye Te is szeretnéd őt biztonságban tudni? Tipikus gondolkodás, hogy biztos ami biztos alapon rendkívül magas faktorszámot választunk, hogy gyermekünk teljes biztonságban legyen. Rossz hírem van: a magas faktorszám is ártalmas lehet! Két okból: a magas faktorszám sokunkat ringat téves biztonságba, így tovább engedjük gyermekünket a napon játszani, másrészt a faktorszám azaz az SPF az UV-B sugárzás elleni védelmet jelöli, azonban az UV-A sugárzással szembeni védelmet nem. Az UV-A sugárzás sokkal mélyebben avatkozik be a bőrünk és a testünk működésébe: hatással van az immunrendszerre, gyorsítja a bőr öregedését illetve növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Sokkal hatásosabb védelmet jelent, ha 50-es vagy ennél magasabb faktorszámú termék helyett  inkább gyakran újrakened a naptejet.

Egy jó bio és természetes naptej, különösen ha gyerekek részére készült, akkor nem kémiai, hanem mechanikai védelmet tartalmaz, azaz olyan ásványi részecskéket, amelyek a bőrön visszaverik a napfényt. (és az ásványi összetevk nem nan méretűek). Az általunk válogatott gyerek, vagy gyerekeknek is ajánlott termékek általában ezeket alkalmazzák, kiegészítve természetes anyagokkal, hiszen pl. számos olaj önmagában is fényvédelmet ad.

 

 

 

Forrás: https://zoldgondoskodas.hu/gyerekeknek-termeszetesen/napozas-napvedelem-termeszetes-bio-naptej-babaknak-gyerekeknek