Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága szerint átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból, azonban július 10-től kiszállították a tartalékot, a további oltóanyag-mennyiség kiszállítását is elkezdik, és a vakcina hamarosan az ország minden részébe megérkezik.

Az államtitkárság ezt arra reagálva közölte, hogy sajtóhírek szerint kötelező védőoltásokhoz szükséges vakcinából hiány alakult ki Magyarországon.
Közölték: átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori oltási rendszerben szereplő védőoltásokhoz szükséges egyik oltóanyagból. Azonban – folytatták – a 2, 3, 4 és 18 hónapos korban esedékes diftéria, szamárköhögés, tetanusz, vérmérgezés (Haemophilus influenzae b) és gyermekbénulás elleni védőoltásokhoz szükséges ötkomponensű oltóanyagból július 10-től kiszállították a rendelkezésre álló tartalékot a megyei kormányhivatalokhoz, járási hivatalokhoz és azokon keresztül az orvosokhoz.
A kiszállított mennyiség megfelel a Magyarországon körülbelül két hét alatt felhasznált oltóanyag-mennyiségnek – tették hozzá. A harmadik negyedévre szükséges további oltóanyag-mennyiség kiszállítását pénteken kezdik, “hamarosan az ország minden részébe megérkezik a vakcina” – olvasható a közleményben.
Ismertették: a kötelező oltások időpontjának meghatározásánál a szakemberek arra törekszenek, hogy a védőoltást a védelem kialakulása szempontjából optimális időpontban adják be. Emellett szervezési és tervezhetőségi szempontokat is figyelembe kell venni, ennek megfelelően alakult ki a csecsemők kettő, három, illetve négy hónapos korban történő oltási gyakorlata.
A két hónapos korban esedékes oltásnál az átmeneti hiány nem jelent problémát – írta az államtitkárság -, ahogy az egyes oltások közötti időtartam ilyen mértékű növekedése sem. Hozzátették: az oltóorvos vagy a szülő szabadsága, az oltandó kisgyermek akut, lázas megbetegedése miatt is történhet ekkora késés.
Az ilyen módon átütemezett, illetve később beadott védőoltás hatása változatlan – hangsúlyozták.
Kitértek arra is, hogy az európai szinten is kimagasló eredményeket felmutató magyarországi, életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend és a védőoltással megelőzhető megbetegedéseknél elért járványügyi biztonság nemzeti érték. Kiválónak nevezték az ország közegészségügyi, járványügyi helyzetét, amely – mint írták – a lakosság nagyon magas átoltottságának köszönhető.
Az oltás- és a járványügyi biztonság hosszú távú biztosításában komoly állami szerepvállalást jelent, hogy a kötelező oltási rendbe tartozó oltóanyagokat a központi költségvetésből biztosítják, így ezek az oltások térítésmentesek az érintett magyar gyermekeknek – áll az Emmi közleményében.

 

 

Forrás: MTI