Német ovi, angol bölcsi, zenetagozat, sőt, baba jelnyelv tanfolyam, hogy a kisbaba úgymond megtanulja kifejezni magát, még az előtt, hogy egyáltalán a beszéd alapjait elsajátítaná. Nevelési szakemberek egyre nagyobb csoportja van azon a véleményen, hogy ez a szisztéma nem váltja be hosszú távon a hozzá fűzött reményeket, – azaz nem nevel valódi zseniket, szuper eredményes fiatalokat. Sőt: lassítja az érzelmi és kognitív fejlődést, felesleges stresszt okoz, és még a gyerekek tanulási kedvét is elveheti. A JÁTÉK hasznosabb a személyiségfejlődés szempontjából. Miért is?

 

1. A gyerekek tanulásának elsődleges nyelve a játék. Erre a magukat humánusnak tartó szülők elhatározzák: „Hát akkor tanuljunk játékosan!” A játék és a játékos tanulás azonban nem ugyanaz. A valódi játék során a gyerek szabadon dönti el, mit szeretne csinálni, maga irányítja a felfedezés és a tanulás folyamatát, szabadon használja a képzeletét, és mindezt stresszmentes, érdeklődő és boldog hangulatban teszi. „Tanulásra nincs szükség! – mondja egy interjúban Vekerdy Tamás az egytől öt éves gyerekek szükségleteivel kapcsolatban. – A kisgyerek tanulásának egyetlen hatékony formája a spontán utánzás, akkor és azt utánoz, amikor és amihez kedve van.” Ha valóban jót akarunk, öt éves koráig próbáljunk meg minél nagyobb önmérsékletet tanusítani, és minél kevésbé „fejleszteni” a gyereket. Hagyjuk élni, szabadon játszani, sok mindent megtapasztani! A játékos tanulás pedig következzen iskolás korban, amikor már valóban komoly segítségünkre lehet.

 

2. Egy professzor a Time hasábjain arra hívja fel a figyelmet, hogy a játékidő indokolatlan csökkentése vagy megvonása beteggé teheti a gyerekeket: szorongásos tünetekhez, depresszióhoz vezethet. A játék a kicsiknek létszükséglet, de még a kamaszok számára is nagyon fontos. Azok a tanárok, akik játékokat, játékos módszereket vezetnek be a hétköznapi oktatásba, rendszerint jobb tanulmányi eredményeket értek el a gyerekeknél.

 

Folytatás ITT.

 

 

 

Forrás: http://konyvescsajszis.cafeblog.hu/2017/02/08/ezert-tanuljon-kevesebbet-es-jatsszon-tobbet-a-gyerek/