Dévény Speciális manuális technika- Gimnasztika Módszer

Ez egy olyan mozgás rehabilitációs módszer, amelyet Dévény Anna gyógytornász–ritmikus sportgimnasztika szakedző dolgozott ki. Pontos neve Dévény Speciális manuális technika–Gimnasztika Módszer (DSGM). Abból az alapelvből indul ki, hogy a mozgás megvalósítása szempontjából a mozgást irányító idegrendszer és az azt végrehajtó izomrendszer egyforma jelentőséggel bír. Minden mozgássérülés mechanikus mozgásakadályok képződésével jár. A speciális manuális technika ezek leküzdésére szolgál különböző speciális fogásokon keresztül. Lényege az izmok élettani helyzetének visszaállítása, a rendellenes módon rögzült izom-ín kötőszövet-apparátus és az izompályák fellazítása útján. Az így előkészített izomrendszer alkalmassá válik a pontosabb aktív munkára, amelyet a DSGM-ben az „alkalmazott művészi torna” képvisel. A mozgásterápia során az egészséges és a sérült gyerekeket ugyanazon az „úton” kell végigvezetni; a károsodás típusa és mértéke csak a haladás tempóját és az elérhető eredményt határozza meg. A korrekció menete a mozgások elemekre bontása, az elemek külön-külön korrigálása, majd visszaépítése a komplex működésbe.

 

A DSGM főbb alkalmazási területei:

  • mozgásfejlődésben megkésett gyermekek (sokszor az ok ismerete nélkül!)
  • magzati életben felvett tartási rendellenességek, melyek a születést követően is fennállnak
  • gyermekkori agyi eredetű mozgászavarok összefoglaló néven: infantilis cerebral paresis, ICP
  • ortopédiai problémák (pl.:pes adductus, dongaláb, gerincferdülés, csípőficam)
  • reumatológiai megbetegedések
  • mozgásszervek baleseti sérüléseinek utókezelése

 

A Dévény módszer speciális fogások rendszerével dolgozik, mely az izomzatra és az idegrendszeri szabályozásra egyformán hatással van. A kezelés célja, az idegrendszer direkt stimulálása, a kontraktúra oldás, az izomhelyzet normalizálás.

 

 

 

1.   Kontraktúraoldás

Ez az izom-ín- és kötőszövet rendszer minél természetesebb állapotának elérését és ezzel működőképességének helyreállítását jelenti.

Az izmokat – beleértve az inas eredés –tapadást is – vékony hártya (fascia) veszi körül. Ez a kötőszövetes lemez a zsugorodás (kontraktúra) fő „felelőse”, mivel sérülés, vagy inaktivitás esetén, azonnal bezsugorodik és csak kisebb térfogaton engedi az izomrostokat mozogni, mint ahogy azok normál állapotban működnének. Ezt a mechanikai akadályt csak mechanikai úton lehet elhárítani – kézzel végzett, a fascia feloldására irányuló – speciális technikával lehet.

 

 

2. Izomhelyzet normalizálás

Kóros helyzeten rögzült, de  épen működő izmokkal is csak kóros mozgás illetve mozgásirány jöhet létre, mivel az izom lefutása meghatározza a mozgás irányát az erővektorok által. A kezelés feladata a kóros izomhelyzetek megszüntetése és lehetőség szerint az izomhelyzet normalizálás.

 

 

3. Direkt idegrendszeri stimuláció

A DGSM az inakat az izom-ínapparátuson belül önálló rendszernek tekinti. Az ín nemcsak az izmok eredés-tapadására szolgál, hanem az idegrendszer perifériás részét is képezi, miután bene helyezkednek el az idegrendszeri végkészülékek. A végkészülékek által felvett ingerek a gerincvelőn keresztül eljutnak az agy különbözőrészére. A direkt ingerlés beindítja az agyat, az agy pedig – visszacsatolás révén – az izmok működését.

 

A Dévény módszerrel leggyakrabban a szülési oxigénhiány miatt kialakult központi idegrendszeri eredetű mozgásfejlődési zavarok gyógyíthatók. Kialakulásakor az oxigénhiány sokszor egyáltalán nem diagnosztizálható és így nehezen nyomon visszakövethető a tüneteket kiváltó ok. Ezért nagyon fontos már a korai időszakban csak apró, akár jelentéktelennek tűnő tünetek felismerése, mert a növekedés folyamán ezek komoly mozgásfejlődési zavarokhoz vezethetnek. A Dévény terápia gyakorlatban való kivitelezése  kihívás a DSGM terapeuta számára is, hiszen meg kel nyernie a szülők és a gyermek bizalmát (játék, ének,stb.) ugyanakkor a kezelést is hatékonyan kell végezze.

 

 

Tapasztalatok:

A szülési agykárosodások (cerebralparesis = CP) hatékony gyógyítása ennek a direkt idegrendszeri stimulációnak köszönhető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Dévény speciális manuális technikával a szülési sérült koraszülöttek és újszülöttek 75-80%-a gyógyítható, illetve állapotuk jelentős mértékben javítható.

A CP-s gyermekek gyógyítása szempontjából a korai kezelés döntő fontosságú! Gerald M. Edelmann Nobel-díjas agykutató szerint ugyanis az agynak 5 hónapos korig van olyan tartalékállománya, amely fiziológiásan leépül, ha nincs igénybe véve. A direkt idegrendszeri stimulációval ezt a tartalék sejtállományt aktivizáljuk, az inakban elhelyezkedő végkészülékeken keresztül. Az 1–2 éves korban megkezdett kezeléseknél is sokat lehet javítani az adott állapoton, de a korai kezelés eredményei nem érhetők el. 2-3 éves kor után a kontraktúra oldó hatás érvényesül leginkább, amelytől a testtartás és a meglevő mozgások javulhatnak és ez által az életminőség javulása várható, új mozgások beindítására kicsi az esély, de nem lehetetlen.

 

 

A cikk ITT folytatódik tovább.

 

Forrás: http://gyogytornaszorsi.hu/?page_id=10