Maguk termelik meg az uzsonnára és a tízórai valót a kaposvári Arany János utcai ovisok. A gyerekek a pedagógusokkal közösen egy kertet gondoznak, ahonnan naponta szedik a friss paradicsomot és paprikát.

Érkeznek kosarukkal az ovisok a kerjükbe. Leszedik a pirosló paradicsomot, a méretes paprikákat, sőt még egy karalábé is előkerül. Kihúzásában azonban elkel a segítség. A gyerekek miután leszedik a termést, kezdődik az öntözés. Mindenki kis kannájával érkezik a tövekhez. Tudják, hogy a melegben alulról kell öntözniük.

 

Steller Barnabás elmondja, hogy a paradicsomon és a paprikán kívül volt málna és szeder is a kertben. Majd int, hogy szagoljam meg a friss citromfüvet. – Nem jól öntözöl, lejjebb kell – figyelmezteti közben egyik ovistársát a másik.

 

A paprika és a paradicsom a kosarakból a dadusokhoz kerül. Ők megmossák, felszelik a zöldségeket, amelyek a tízórai és az uzsonna vitaminforrása.
– Itt minden bio, nem permetezünk, be van osztva melyik pedagógus mikor öntöz, gondozza a keretet a gyerekekkel – mondja Székely Gabriella
tagintézményvezető. Hozzáteszi: nagyon fontos a környezettudatos nevelés náluk, többször elnyerték már a Zöld Óvoda címet.

 

– A cél, hogy környezettudatos gyerekeket neveljünk, a környezet fenntarthatósága érdekében minél kisebb ökolábnyomot hagyjunk, azért próbálunk mindent megtenni – hangsúlyozza Székely Gabriella. Az óvodavezető azt is elmondja: nem csak nevelik a növényeket, az elszáradtakat komposztálják is, továbbá gyűjtik az esővizet, mert azzal a legjobb öntözni. Az idén pályáztak az Örökös Zöld Óvoda címre, remélik, sikerrel.

 

 

Forrás: https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/sajat-maguk-termelik-paprikat-paradicsomot-az-ovisok-824519/

 

Kategória: Hírek