Egyre több gyermeknél figyelhető meg figyelemhiány vagy viselkedészavar. Magyarországon a lakosság 2-7% -át érinti a figyelemzavar és a hiperaktivitási rendellenesség (ADHD). Becslések szerint az oktatási rendszerben 70 000 ilyen gyermek vesz részt, ami azt jelenti, hogy átlagosan minden osztályban egy kiskorú érintett.

 

Az ADHD nem kinőhető, múló állapot, hanem krónikus, élethosszig fennálló markáns temperamentum mintázat. Ha a gyerekek nevelésében közreműködő, együttműködő felnőttek tisztában vannak azzal, hogy milyen nehézségek állnak a zavaró viselkedés hátterében, akkor van lehetőség a nevelői környezet, attitűd átformálásával olyan helyzetet létrehozni, amelyben az egyén a nyilvánvaló nehézségeivel együtt képessé válik a tanulásra, a fejlődésre.

 

Az Erasmus+ Helping Hand program, melyben a magyarországi Raabe Klett Kiadó, az ADHD Magyarország Alapítvány, az angliai Coventry Egyetem, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar, valamint a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája, a romániai Csipkerózsika Egyesület és a szlovákiai Spojena Skola,Ja. A. Komenského 5, Rožňava óvoda vesz részt konzorciumi partnerként, két módon kívánja segíteni az ebben érintett pedagógusokat és szülőket.

 

Óvodapedagógusok számára állítunk össze egy digitális kézikönyvet, mely módszertani iránymutatásokat ad az ADHD-s gyermekekkel foglalkozók számára. Ezzel óvodapedagógusoknak kívánunk olyan eszközöket biztosítani, amelyek segítségével felismerhetik az ADHD-zavart, és hozzájárulnak a hatékony segítségnyújtáshoz.

 

Emellett egy digitális útmutató létrehozásával szeretnénk segíteni a szülőket is abban, hogy tájékozottan és megalapozottan tudják megítélni gyermekük viselkedését, és ne érezzék degradálónak az “ADHD” állapotot. Az útmutató segítséget nyújt a mindennapi élet szervezéséhez és az ADHD kezeléséhez szükséges, megfelelő környezet kialakításához.

 

Mindkét kiadvány PDF formátumban lesz elérhető, négy nyelven (angol, magyar, szlovák, román).

 

A program nyitóeseménye 2018. január 29-30-án lesz Budapesten, ahová valamennyi partnertől 2-2 résztvevőt várunk.

 

A projektről bővebben a www.helping-hand.hu  honlapon olvashat. Kövesse a program facebook oldalát!

Kategória: Hírek