A lazításra, a lazító gyakorlatokra éppoly szükség van, mint az aktivizáló gyakorlatokra. A relaxáció annyit jelent, mint lazítás, ellazulás, oldódás.

Jellemzője a feloldottság, felszabadultság, kiegyensúlyozottság, harmónia, derű, nyugalom. Testünket, lelkiállapotunkat is rabságban tarthatja a szorongás, félelem, a stressz által kiváltott belső feszültség, a rossz gondolatok özöne. Érzésvilágunkat megkötözi a düh, az indulat örvényeiben kiszolgáltatottan vergődhetünk, így nagy szükségünk van a megszabadulásra, belső szabadságra. Ha kiszabadítjuk magunkat a rossz testi-lelki-szellemi állapot fogságából, ha „elengedjük” magunkat, izmainkat, testünket, ha megtanulunk lazítani, akkor az segít feloldani mindazt, amit feleslegesen megkötöttünk.
Ez energiafelszabadulással jár. Megszabadulunk rossz kötöttségeinktől, jobban hozzáférünk belső lehetőségeinkhez, és szabaddá válunk a teljesebb, örömtelibb életre. A relaxáció út a belső mélységeinkhez.

A relaxációval áthangolható a vegetatív idegrendszer hibás működése, és mivel testi jó közérzetet
eredményez, visszahat a pszichés „jóllétre” is. E kettő pedig tudatállapot-változást hoz létre, elülnek a zavaró gondolatok, képzeleti képek, helyüket pozitív élmény foglalja el. A relaxáció az önismeret kiváló alapja és eszköze egyben. Az általa létrejött nyugalmi állapotban könnyebben lehet feldolgozni, átalakítani, sőt megelőzni a kellemetlen hatásokat.

A relaxáció hatása a szervezetre:

  • Javul az agy és a szervek oxigénellátottsága.
  • Kitágulnak az erek, így javul a szerveink vérellátása.
  • Csökken a vér koleszterinszintje, viszont nő az endorfinszintje (örömhormon), ami magas fájdalomküszöbbel és kellemes közérzettel jár.
  • Az agy szinkronizált alfa-hullámokat termel, amelyek elősegítik a sejtek regenerálódását.
  • Életre kelti a test rejtett energiáit.
  • Az alváshoz hasonlóan megváltoztatja a test funkcióit: ritkul a légzés, lassul a szívritmus, megváltozik az energiaáramlás.

 

Relaxációs állapotba kerülhetünk a helyes légzéstechnika, valamint jógagyakorlatok segítségével is.

Szerző: CSÍKI MARIANN – óvodapedagógus, gyermekjóga-oktató

A teljes cikket Az egészségfejlesztés nagykönyve című kiadványunkban olvashatja.