Nagyon-nagyon vártuk már a Raabe IX. Országos Tanévindító Konferenciát, hogy Scottie-t bemutathassuk az érdeklődő pedagógusoknak, de álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a rendezvény helyszínén épp akad néhány óvodás és kisiskolás, akik élesben is tesztelik majd a játékot és szeretik meg a kódolás, programozás világát.

 

 

A pultban a Scottie Go! Basic és az iskolai változat is megtekinthető volt

 

 

 

Színes, vidám, aranyos és érthető játék a kicsiknek

 

Kollégáinkkal a rendezvény kezdete előtt kikészítettük az óvodásoknak és iskolásoknak szóló dobozok tartalmát, kiszedtük az algoritmusok készítéséhez szükséges elemeket (Lépj! Fordulj jobbra! Fordulj balra! Ismétlés, Ismétlés vége, stb.), számokat, és előkészítettük a tabletet is a játékhoz.

Míg a már 4 éves kortól is élvezhető „Basic” verzió használatához nem szükséges az olvasás ismerete, sem a tablet használata, az iskolai változathoz mindkét feltétel elengedhetetlen. Mivel rendezvényünk elsősorban a felnőtt korosztálynak szólt, a Scottie Go! iskolai változatát használtuk a játék bemutatásához.

 

 

 

Vajon jó lesz a megoldás? Ha beolvassuk a tablettel, rögtön kiderül!

 

Ekkor bukkant fel három kislány és egy kisfiú, akik nagy érdeklődéssel figyelték a játékot, majd megkérdezték, kipróbálhatják-e. Hárman már iskolások voltak, az egyikük pedig óvodás, egyikük sem programozott még soha. A játék folyamán szinte azonnal együtt ötletelve, egymást támogatva próbálták megoldani a feladatokat, majd ellenőrizni az eredményt. Sok szeretettel és türelemmel hallgattuk az érveléseiket egy-egy lépés kapcsán, és igyekeztünk segítséget nyújtani, ha arra volt szükség.

Persze a segítségünkre nem nagyon szorultak rá, teljesen magával ragadta őket a játék és észre sem vették, hogy már egy órája ismerkednek a programozás alapjaival. Rövid szünetet tartva újra visszatértek, és még egy kicsit próbálgatták tudásukat. A gyerekek szülei ott helyben meg is vásárolták a fejlesztő játékot.

Ebből az egyetlen alkalomból is kiválóan látszik, hogy

  • fiúk és lányok ugyanúgy érdeklődnek a programozás alapjai iránt, ha hagyjuk nekik,
  • a gyerekek igenis képesek együttműködni egy közös cél érdekében, ráadásul akár eltérő korosztályok is tudnak közösen dolgozni,
  • a modern digitális kütyüknek VAN helye az óvodai és iskolai szobákban és termekben is,
  • a kreativitás, a jókedv és a nevetés pozitívan befolyásolja a tanult anyagok elmélyülését,
  • nem csak a gyerekek, de a felnőttek is könnyen „rákattannak” a játékra, és élvezik azt,
  • nem szükséges hozzá semmilyen informatikai, programozói előképzettség vagy gyakorlat – ezeket a játék során, az egymásra épülő feladatok megoldásával szerzik meg a gyerekek is és a szülők/pedagógusok is,
  • A gyerekek szociális készségei is fejlődnek a játék során.

 

 

 

A jövő programozói? Nem biztos, de az igen, hogy együttműködni és csavarosan gondolkodni már jól tudnak!

 

Jó szívvel ajánljuk hát továbbra is ezt az innovatív, szórakoztató fejlesztő hibrid játékot intézményeknek és családoknak is egyaránt, mert megdolgoztatja az agytekervényeket, kicsit átrendezi, rendszerezi a gondolkodásunkat (ami akár egy hétköznapi nap lebonyolításában is segítségünkre válik), a gyerekek pedig egy alternatív gondolkodásmódot sajátíthatnak el a sajátjuk mellé az algoritmikus gondolkodás révén, így ha hasonló problémával vagy tantárggyal találkoznak, nem okoz nekik gondot a „váltás”.

Ha érdekli a játék, látogasson el weboldalunkra, ahol természetesen meg is rendelheti azt, vagy jöjjön el mintaboltunkba (Budapest, 1116, Temesvár utca 20.), ahol személyesen segítjük, hogy jobban megismerhesse Scottie világát!

Kérdéseit felteheti emailben (scottiego [kukac] klett.hu), telefonon (061/3200750) vagy Facebook csoportunkban is (https://www.facebook.com/groups/scottiegomagyarorszag/), ahol akár új ötleteket és módszereket is találhat, hiszen tagjai országszerte használják a játékot!

Garantáljuk, hogy nem fog csalódni!