A kérdést gyakran tesszük föl egymásnak felnőttként, de vajon a gyerekeket hányszor kérdezzük meg? És tudják-e, hogy hogyan érzik magukat? Bánatosak éppen, vagy vidámak? Mérgesek valakire, vagy épp aggódnak valami miatt?

Az érzelmek kifejezése még felnőttkorban is gondot szokott okozni, így nagyon fontos, hogy a gyermekek érzelmi nevelése már óvodában (sőt! már bölcsődés korban) elkezdődjön. Hogyan segíthetünk nekik érzelmeik megélésében és kifejezésében?

Hát persze, hogy játékkal!

 

Photo: designed by Freepik

 

Bemutatunk egy játékot a “Mindenben egészség” kiadványunk “Lelki egészség” című fejezetéből:

Mutasd meg, hogy érzed magad!

Gyermekek életkora: 7-8 éves kortól
Gyermekek száma: legalább 3
Szükséges eszközök: szókártyák
Játék célja: érzelmi intelligencia fejlesztése, érzelmek tudatosítása és kifejezése, testbeszéd felismerésének fejlesztése

A pedagógus egy kisgyereket szólít, aki önkéntesen jelentkezik a feladatra. Húzhat szókártyát, vagy a pedagógus a fülébe is súghatja, milyen érzelmet, lelkiállapotot kell csupán testi jelzésekkel, gesztusokkal megjelenítenie. A szavak közt legyen pozitív, negatív és semleges töltetű érzelmek
is (a semlegeseket valószínűleg nehezebb lesz kitalálni). Aki először mondja az érzelmet, amely a papíron volt / a kisgyerek fülébe súgtak, az mutathatja a következőt (érdemes rokon értelmű szót elfogadni).

Ötletek a szókártyákhoz: vidám, lelkes, aktív, büszke, magabiztos, nyugodt, kalandszomjas, felfrissült, elégedett, unatkozó, egykedvű, közönyös, csalódott, haragos, aggódó, bosszús, ijedt, tanácstalan, undorodó.

 

További játékokért rendelje meg 160 játékleírást tartalmazó különálló kötetünket!