A Fidesz-kormány érdemi segítséget nyújt a családoknak a gyermekvállaláshoz és a gyermekneveléshez, szemben a Gyurcsány-Bajnai-kormánnyal, amely családellenes intézkedéseivel és megszorító csomagjaival egyenesen büntette a gyermeknevelést.

Így reagált a Fidesz-frakció szombaton arra, hogy az MSZP szerint a kormány politikájának bukását jelzi a csökkenő születésszám. “A születésszám csökkenése valóban hosszú évek óta tartó, hatalmas probléma Magyarországon, amiért a Gyurcsány-Bajnai-kormányt komoly felelősség terheli. A baloldal ugyanis nemhogy semmit nem tett ennek megállítására, de családellenes intézkedéseivel és megszorító csomagjaival egyenesen büntette a gyermeknevelést” – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint kifejtették, a munka mellett gyermeket vállalókat magas adókulcsokkal sújtották, nem létezett családi adókedvezmény, háromról két évre csökkentették a gyest, duplájára emelték a rezsiköltségeket és megszüntették a kedvezményes otthonteremtési lehetőségeket, devizacsapdába hajszolva ezzel családok ezreit. A baloldal családpolitikája megbukott – írták.

Ezzel szemben a Fidesz-kormány érdemi segítséget nyújt a családoknak a gyermekvállaláshoz és a gyermekneveléshez: családi adórendszert vezetett be, visszaállította a 3 éves gyest, ismét vannak otthonteremtési programok; az édesanyák foglalkoztatását adókedvezményekkel segíti, a családok terheit rezsicsökkentéssel is mérsékli, az óvodai férőhelyek és a családi napközik számát pedig növeli a kormány – sorolta fel az intézkedéseket a Fidesz-frakció, hozzátéve: ősszel újabb családokat segítő intézkedésekről születhet döntés. Bangóné Borbély Ildikó, a szocialisták elnökségi tagja szombaton budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az idei első félévben 4,5 százalékkal kevesebb gyermek született, mint tavaly.

Az elmúlt huszonhárom évben 2011-ben született a legkevesebb, 88 ezer gyermek, a tavalyi enyhe javulás után azonban a 2013-as év minden eddiginél tragikusabb adatokat hozhat – fejtette ki. Az MSZP elnökségi tagja szerint mindezért a kormány gazdaságpolitikájának, valamint szociális, egészségügyi és oktatási intézkedéseinek bukása tehető felelőssé.

Kategória: Hírek