Jövőre 71.500 forint lesz a minimálbér, a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) született megállapodásnak megfelelően döntött a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi növekedéséről – közölte a kormányszóvivő szerdai budapesti tájékoztatóján. 

Budai Bernadett a kormány ülését követően elmondta: a  legalább középfokú képesítést igénylő munkakörben dolgozók esetében jövőre megszűnik a gyakorlati időtől függő bérdifferenciálás.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az OÉT múlt heti megállapodása értelmében 2009. január 1-jétől a jelenlegi havi 69 ezer forintos minimálbér 71.500 forintra emelkedik.

A legalább középfokú képesítést igénylő munkakörben dolgozók garantált bérminimuma esetében megszűnik a gyakorlati időtől függő bérdifferenciálás, egységesen 87 ezer forintra nő, a mai havi 82.800 forint (ez a 2 évnél kevesebb gyakorlattal rendelkezők esetében van így), illetve 86.300 forint (a legalább 2 éves gyakorlattal rendelkezőknél) helyett.

Az OÉT-en született megállapodásnak megfelelően a kormány arról is döntött, hogy a garantált bérminimum 2009. július 1-től 500 forinttal, azaz 87.500 forintra emelkedik.

MTI