A kormány szeptembertől is számít az intézményekben jelenleg dolgozó pedagógusok munkájára – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága a szocialista Kunhalmi Ágnes sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-vel.

A közelmúltban elkészült megyei fejlesztési tervek alapján május végén megszülettek a 2013/14-es tanévre az intézmények átszervezéséről szóló döntések – írták. Ezek kimondják: az új tanévben egyetlen intézmény sem szűnik meg jogutód nélkül. Azokon a településeken, ahol egy állami általános iskola van, a felső tagozatos gyerekek az alacsony osztálylétszámok ellenére továbbra is helyben tanulhatnak. Ezen intézkedésekből és az új tanév eddigi előkészítő munkálataiból egyértelműen kiderül, hogy a kormány ez év szeptemberétől is számít az intézményekben jelenleg dolgozó pedagógusok munkájára – hangsúlyozta az államtitkárság. A közleményben azt írták: szándékosan becsapja a társadalmat és kelt bizonytalanságot a pedagógusok körében az, aki azt állítja, hogy tömeges elbocsátás fenyegeti az óvodapedagógusokat, a tanítókat, a tanárokat. Hozzátették: az előző kormányok 2002-2010 között több száz kisiskolát számoltak fel, és a kötelező óraszámok felemelése után mintegy tízezer pedagógust bocsátottak el. Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nyolc írásbeli kérdést tesz fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetőjének, Marekné Pintér Arankának. A politikus úgy fogalmazott: véleménye szerint a Klik jelenleg az ország legfeleslegesebb intézménye, ami “szimbólumává vált a politikai ostobaságnak, a politikai öncélúságnak és a hozzá nem értésnek”.

A politikus egyebek mellett arra kíváncsi, hogy hány pedagógust vettek át az év elején, és hány pedagógussal számolnak a szeptemberi tanévkezdéskor. A kérdések között szerepel, hogy a kötelező nyugdíjazás vagy egyéb indokok miatt mennyi tanártól váltak vagy válnak meg szeptember 1-jéig. A Fidesz szerint több száz kistelepülés iskolája és pedagógusállások ezrei menekültek meg annak köszönhetően, hogy az állam átvállalta az iskolák fenntartását. A nagyobbik kormánypárt közleményében úgy fogalmazott: a baloldal, ha rajta múlna, eltörölné a Kliket, és újra veszélybe sodorná az iskolákat.

Kategória: Hírek