Az óvoda fenntartójának gondoskodnia kell a különleges étrendre szoruló gyermek napi háromszori étkeztetéséről, akár többletköltséget jelentő beszállító megbízásával, akár képesített alkalmazott felvételével. Az ellátás megszervezése nem jóindulat kérdése, hanem az óvoda, iskola feladata – szögezte le az ombudsman egy szülő panaszának vizsgálatában. A vizsgált esetben az óvoda és a helyi önkormányzat a megfelelően képzett konyhai alkalmazott hiányára hivatkozva elzárkózott attól, hogy a különleges étkezési igényű gyermeket az egészségi állapotának megfelelő ételekkel lássa el és napi három órában korlátozta a gyermek óvodába járását. 

Az orvos előírása szerinti glutén- és laktózmentes diétát a szülők nehéz anyagi helyzetük miatt nem képesek garantálni, a gyermek nem jut a számára szükséges élelemhez, gyakorlatilag éhezik – olvasható a vizsgálatot összegző közleményben. Székely László alapjogi biztos a jogbiztonság, a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való joga, valamint az esélyegyenlőség követelménye sérülésének lehetősége miatt indított vizsgálatot és jelentésében emlékeztetett több korábbi ombudsmani megállapításra. 

Azok kimondták, hogy a gyermek egészségi állapotának megfelelő étkezés biztosítása – amennyiben azt a szülő igényli – az óvoda, az iskola feladata. Álláspontja szerint a megoldást a közoktatási illetve köznevelési intézménynek kell megtalálnia, így sem emiatt, sem közegészségügyi okból nem jogszerű azt kérni a dietetikusi ismeretekben járatlan szülőktől, hogy otthonról hozzák az óvodába a szükséges ételeket. Az óvoda fenntartója arról tájékoztatta az alapvető jogok biztosát, hogy folyamatban van egy szakács dietetikusi képzése. 

Az ombudsman álláspontja szerint azonban a fenntartónak addig is és haladéktalanul gondoskodnia kell a különleges étkezési igényű gyermek napi háromszori étkezéséről, ameddig az óvodát ellátó cég munkatársa megkapja a képesítését. 

A megoldás nem odázható el, ideiglenesen más beszállítót kell találni, akár többletköltséggel is – olvasható az alapjogi biztos hivatalának közleményében. Székely László ezért felkérte az óvoda fenntartóját az étkeztetés haladéktalan megszervezésére, az óvoda vezetőjét pedig arra, hogy tegye lehetővé az intézmény egész napos látogatását.[product id=”344″ sku=””]