Kodály Zoltán megtanította nekünk, hogy a zenei nevelés nem egy tantárgy, nem egy iskolai anyag, amit el kell sajátítani, hanem egy életforma – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kecskeméti Nagytemplomban, a Kodály Művészeti Fesztivál megnyitóján.

A közös éneklésre azt is mondhatnánk, hogy a lélek lélegzetvétele – fogalmazott a miniszter, aki egyben a fesztivál fővédnöke is. Véleménye szerint a kodályi örökség mintha egy kicsit megkopott volna, eltűnt volna a fiatal generáció életéből, “hiányzik a zenei köznevelésből”. Balog Zoltán elgondolkodtatónak nevezte, hogy több mint 30 országból jönnek a szemináriumra Kodály-módszert tanulni, “mi meg lassan elfelejtjük”. Utalt Kodályra, aki azt írta: mielőtt más népeket akarunk megérteni, magunkat kell megismerni és erre semmi sem alkalmasabb, mint a népdal. “Önök is ismerik azt az élményt, amikor hallgatják Kodály zenéjét, amikor magunkra ismerünk és megerősödünk abban, hogy milyen jó, hogy magyarok vagyunk” – fogalmazott Balog Zoltán. 

Szólt arról, hogy Kodály “nehéz időkben mutatkozott erős embernek, nagy művésznek”. Álláspontja szerint, ha a mozgásszervi betegségekre a mindennapos testnevelés kínálkozik gyógyszernek, akkor a mindennapos zenei nevelés a “zenei mozgásszervi betegségekre” kínálkozik jó gyógymódnak. A Kodály Művészeti Fesztivál augusztus 2-ig tart, azzal egyidejűleg rendezik a 27. Nemzetközi Kodály Szemináriumot, amelyre 33 országból érkeztek zenepedagógusok. A fesztivál nyitókoncertjén a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Debreceni Kodály Kórus lépett fel.

[product id=”332″ sku=””]

[product id=”330″ sku=””]

[product id=”224″ sku=””]