Lassan megkezdődik az influenzaszezon Európában, több országban már járvány van, ez Magyarországon néhány héten belül várható – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése alapján azt írták: az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók légúti mintáiban az elmúlt 5 hétben egyre nagyobb arányban azonosították az influenzavírust. A 2014 első hetére vonatkozó jelentések szerint Portugáliában már kiterjedt influenzajárvány van, helyi járványokról számolt még be Franciaország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság. 

A figyelőszolgálat októberi indulása óta a betegek légúti mintáiból döntően az influenza A(H1) és az influenza A(H3) vírusok jelenlétét mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ezek a törzsek megtalálhatók az idei szezonra kifejlesztett influenza elleni vakcinában, így – mint az ÁNTSZ kiemelte – a védőoltás magas szintű védelmet nyújt a Magyarországon várhatóan néhány héten belül járványt okozó szezonális influenza ellen. “Még mindig nem késő kérni az oltás beadását, mivel a védettség 10-14 nap alatt alakul ki” – hangsúlyozták. Az ECDC heti influenzajelentése az egyes országokban működő figyelőszolgálatok adatait összesíti. Az adatok általában a figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosok jelentésein alapulnak, akiknek az ellátási körzete a népesség legalább 1-5 százalékát lefedi. 

A hálózatban az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség minden tagállama részt vesz, kivéve Liechtensteint. Az orvosok az influenzaszerű tünetekkel vagy akut légúti fertőzéssel hozzájuk forduló betegek számáról szolgáltatnak információt a nemzeti központoknak. Ezeket az adatokat összesítik az európai figyelőszolgálati rendszerben. Ezen felül a tagországok az intenzitásról, a földrajzi kiterjedésről, az emelkedő vagy csökkenő tendenciájú aktivitásról is jelentést adnak.

[product id=”346″ sku=””]