Tudta, hogy már az ókorban is ünnepelték az anyák napját? És hogy nem minden ország azonos időpontban köszönti az édesanyákat? Az alábbi cikkünkben néhány történelmi és kultúrális érdekességet olvashat az anyák napjáról.

Az anyák napja az ókori Görögországig nyúlik vissza. Rheának, az istenek anyjának tartottak tavaszi ünnepségeket, és egyben az édesanyákat előtt is tisztelegtek. Angilában az 1600-as években terjedt el, méghozzá vallási színezettel. A családjuktól távol dolgozók szabadnapot kaptak, hogy meglátogathassák édesanyjukat. Külön erre a napra készítették el az anyák süteményét. Ez töltötte be az ajándék szerepét.

Az USA-ban 1872-ben ünnepelték először, Bostonban. Ezután következett 1907-ben Philadelphia, ahol szintén megemlékeztek az édesanyákról. Anna M. Jarvis megpróbálta elérni, hogy az anyák napját nyilvánítsák nemzeti ünneppé, amit május 2. vasárnapján tartottak. Rengeteg energiát fektetett abba, hogy az anyák napja nemzetközi viszonylatban is elterjedjen. Fontos mérföldkő volt, amikor Wilson elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította. Erre 1914-ben került sor.

A kereskedők hamar meglátták az ünnepben rejlő üzleti lehetőséget, és megjelentek a piacokon az anyák napjára szánt virágok, üdvözlőlapok, apró ajándékok. Az ünnep így már a megemlékezés helyett az ajándékozásról szólt, amivel Jarvis nem értett egyet. Élete végére megbánta lelkes munkáját, és már nem akarta a nevét az anyák napjával kapcsolatba hozni.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet. 1928-ben pedig megszületett az a miniszteri rendelet, amely felvete a hivatalso iskolai ünnepélyek sorába az anyák napját.

Tudta?
 Az anyák napját a legtöbb országban május utolsó vasárnapján ünneplik, de néhány ország eltérő dátumot választott. Norvégiában például februárban, Argentínában októberben, Szlovéniában márciusban, Luxemburgban pedig júniusban emlékeznek meg az édesanyákról.

Kategória: Jeles napok